»Kupci so nakazali še preostalo kupnino za Španov vrh. Naslednji korak je torej primopredaja premoženja, o njenem točnem terminu pa se bomo s kupci še dogovorili,« se je glasilo sporočilo z občine Jesenice. Kot smo ta teden že poročali, je namreč podjetje Športni center Španov vrh, d. o. o., lastnici smučišča Občini Jesenice do 20. oktobra plačalo le 70.000 od dogovorjenih 92.000 evrov, za kolikor naj bi občina smučišče prodala.

Posamezniki, združeni v podjetje, naredili prvi korak

Na vprašanje, ali se bo na smučišču Španov vrh, ko bo zapadel sneg, že letošnjo zimo dalo smučati, nam kupci smučišča še niso odgovorili. Prav tako ni znano, kako bodo po prvem koraku – nakupu – nadaljevali svoje načrte na smučišču. Slednjega je, kot smo že opozorili, občina nameravala opustiti, saj so stroški za redko delujoče smučišče močno obremenjevali občinski proračun.

Posamezniki, ki so ustanovili podjetje Športni center Španov vrh, pa so skovali smele načrte in jih junija predstavili občinskim svetnikom. V poletni in zimski sezoni bi po načrtih lahko zagotovili 75 do 90 obratovalnih dni sedežnice, s čimer bi število obiskovalcev naraslo tudi do 10.000 na leto, kar bi zadostovalo za preživetje centra, so zapisali.

Kar 35 različnih dejavnosti naj bi v prihodnje potekalo na Španovem vrhu. Med zimske dejavnosti so uvrstili smučanje, deskanje, smučarski kros, sankanje, krpljanje, zimsko kolesarjenje, postavili bi lahko celo vas z igluji. Poleti pa bi lahko streljali z lokom, kolesarili, se urili v preživetju v naravi, fotolovu, opazovali bi ptice, se učili botanike, zeliščarstva…

Od nepotrebnega stroška do unikatnega športnega središča

Španov vrh naj bi po načrtih njegovih kupcev v prihodnjih petih letih postal sodobno ekološko, družinsko, celoletno športno središče. »Na tej ekskluzivni lokaciji na Planini pod Golico bomo slovenskim in tujim gostom ponudili nekaj unikatnega v Evropi in svetu,« smelo zagotavljajo novi lastniki.

Smučišče je lansko smučarsko sezono mirovalo, tudi sicer pa ni prav pogosto obratovalo, saj potrebuje razmeroma debelo snežno odejo, da ga je mogoče pripraviti za smuko. Smučišče je mirovalo tudi med letoma 1999 in 2004. Nekdanji lastnik, Žičnice Kranjska Gora, z njim ni imel več načrtov, zato ga je kupila jeseniška občina in ga v upravljanje prepustila zavodu za šport. Pred leti so ga poskušali oddati v najem zgolj za en evro najemnine, a zanimanja ni bilo. Kot so lani opozorili v jeseniškem zavodu za šport, pa so imeli z žičnico tudi v letih, ko je zaradi nezadostne snežne pošiljke niso zagnali, okoli 16.000 evrov letnih stroškov.