Občina Jesenice je legendarno smučišče Španov vrh, ki ga je s sklepom občinskega sveta in soglasjem deležnikov lani opustila, podjetju Športni center Španov vrh, d.o.o., prodajala za 92.000 evrov. Na občinski račun je iz podjetja, so sporočili z občine, v dogovorjenem (in podaljšanem) roku za plačilo prispelo zgolj 70.000 evrov. »Dokler kupnina ni nakazana v celoti, lastnik ostaja Občina Jesenice,« so sporočili z občine.

Občina pričakuje preostanek denarja

Uradnih pojasnil, zakaj je podjetje Športni center Španov vrh občini nakazalo približno 22.000 evrov premalo, nismo dobili, saj direktor Milan Klinar včeraj na naša vprašanja ni odgovoril. Ena od neuradnih razlag, ki se širi med domačini, je ta, da je podjetje s tem želelo unovčiti dela, ki so jih na smučišču in ob žičnici, tudi s pomočjo podpornikov, opravili v zadnjih tednih. Na jeklenico sedežnice so ponovno namestili stole, odstranili so veje, ki so segale na traso žičnice, uredili so okolico spodnje postaje žičnice…

Medtem ko smo zaman čakali pojasnila kupcev o nastali situaciji in o nadaljnjih načrtih, so na občini Jesenice v uradno pojasnilo zapisali, da manjkajoči del kupnine še pričakujejo. »S kupci smo v stiku, nadaljnji koraki bodo znani v prihodnjih dneh,« so pojasnili.

Pričakovanja domačinov zaradi zapletov različna

Novic, ali se bo zgodba z obujanjem smučišča v teh dneh nadaljevala ali končala, so željni tudi domačini. Nekateri med njimi so konec tedna bedeli nad družbenimi omrežji, drugi so se večkrat podali v izvidnico na smučišče. »To bi bila res dobra zgodba in upam, da bo uspela. Vendar vsi domačini nismo tako enotni. Bili smo, še spomladi, ko so nam predstavili pobudo, takrat smo jo vsi podpirali. Zdaj pa so že težave,« je povedala ena od domačink. Neurejena naj bi bila predvsem razmerja z nekaterimi lastniki zemljišč, po katerih poteka smučišče. Prav zaradi tega nekateri domačini v uspeh te zgodbe ne verjamejo več. »Že začenja se s kupom težav, zato ne verjamemo, da se bo nadaljevalo kaj bolje,« nam je zaupal domačin. Z imeni se v majhnem kraju, kot je Planina pod Golico, posamezniki, dokler ne dobijo uradnih novic, ne želijo opredeljevati.

Ko je sedežnica na smučišču Španov vrh pred enim letom ostala brez sedežev in so jeseniški občinski svetniki sklenili, da stroški za redko delujočo napravo iz občinskega proračuna niso več upravičeni, je kazalo, da je usoda smučišča za vselej zapečatena. A posamezniki so smele načrte, zapisane v poslovni načrt, junija predstavili občinskim svetnikom, ustanovili podjetje in se z občino dogovorili o odkupu. Kot so zapisali v načrt, želijo smučišče v prihodnjih petih letih razviti v sodoben ekološki, družinski, celoletni športni center, ki bo vzorčni primer aktivnega preživljanja prostega časa, tehnologije in arhitekture.

»Na tej ekskluzivni lokaciji na Planini pod Golico bomo slovenskim in tujim gostom ponudili nekaj unikatnega v Evropi in svetu.« V poslovnem načrtu so navedli 35 različnih dejavnosti, ki naj bi v prihodnje potekale na Španovem vrhu. Poleg smučanja, deskanja in poleti kolesarjenja so med naštetimi tudi smučarski kros, sankanje, krpljanje, zimsko kolesarjenje. Obiskovalci bi se lahko zabavali tudi v vasi z igluji in se sprostili v velnesu. Poleti bi se lahko urili v lokostrelstvu, preživetju v naravi, fotolovu, opazovali bi ptice, se učili botanike, zeliščarstva in podobno.