Od starta dalje so bili v Avstraliji vodilni dirkači tesno skupaj in si niso prepuščali niti centimeter asfalta ter se tako redno menjavali v vodstvu. Prehitevali so se, kjer se je le dalo, in pripravljali teren za končni napad v zadnjih krogih VN Avstralije. Ko je že vse kazalo, da se bo Marc Marquez zadovoljil s kakšnim zanj bolj skromnim mestom, je v zadnjih nekaj krogih močno pritisnil na plin in si privozil dovolj prednosti, ki je preostali tekmeci niso mogli več nadoknaditi. Še toliko bolj, ker so se medtem sami zapletali v dvoboje.

»Neverjetna dirka, kot v moto3. Bili smo tesno skupaj, kar nekaj se nas je tokrat borilo za zmago. Na začetku dirke sem bil malce bolj previden in sem ogreval pnevmatike na delovno temperaturo, ničesar nisem hotel prepustiti naključju. V nadaljevanju sem se skušal izogniti kakšnim nepotrebnim težkim situacijam, a mi vedno ni uspelo,« je povedal Marc Marquez. Mislil je na kontakt z Johannom Zarcojem, zaradi česar je skoraj padel, a še huje je bilo osem krogov pred koncem, ko sta trčila z Rossijem: »Mislil sem, da sem ga že prehitel, in nenadoma mi je motocikel zaplesal, videl sem se že na tleh, odvzel sem plin in k sreči se je motocikel umiril. To je bilo popolnoma nepotrebno, najmanj, kar sem potreboval, bi bil kakšen padec, ker sem vedel, da Dovizioso ne more spremljati tempa vodilne skupine.«

Dobrih sedem krogov pred koncem je Marquez prenehal taktizirati in vozil na vse ali nič. Tvegal je več kot sicer in uspelo mu je privoziti si nekaj prednosti, da bi si zadnje kroge malce olajšal vožnjo. »Takrat sem vozil nekaj desetink sekunde na krog hitreje kot sicer, prednost se je počasi večala, medtem pa so se tekmeci borili med seboj. In ravno to mi je omogočilo, da sem v zadnjih krogih vozil precej bolj umirjeno. Izpolnil sem osnovni cilj in v skupnem seštevku prednost pred Doviziosom povečal. Zdaj malce lažje diham. Zadnjih dveh dirk se bom lotil malce bolj umirjeno, prišel je čas, ko lahko že začnem malce taktizirati. Ne smemo biti več tako agresivni, celotno sezono sem marsikatero dirko odpeljal prek meja zmogljivosti motocikla,« je še dodal Marquez. Špančeva prednost pred Doviziosom zdaj znaša 33 točk, do konca pa sta še dve dirki, v boju za naslov prvaka pa ostaja tako le še Italijan.

Valentino Rossi in Maverick Vinales sta bila z drugim in tretjim mestom zelo zadovoljna, s sklonjenimi glavami pa so Avstralijo zapustili pri Ducatiju. Tokrat je bilo trinajsto mesto največ, kar je lahko iztržil Dovizioso, zaradi česar bo njegova naloga na naslednjih dveh dirkah, prva bo na sporedu naslednji konec tedna v Maleziji, še toliko težja.

V razredu moto2 je v Avstraliji zmagal Miguel Oliveira (KTM), v moto3 pa Joan Mir (Honda).