Dež na dirki v Motegiju ni nobena redkost, za motocikliste pa to pomeni 24 krogov dolg »ples na meji med padcem in zmago«. To se je pokazalo tudi to pot, ko sta pravi boj za naslov prvaka uprizorila Andrea Dovizioso in Marc Marquez. Oba sta si seveda želela zmage – prvi bi z njo zmanjšal zaostanek v skupnem točkovanju, drugi pa bi si zagotovil precej udobno prednost. A to pot je imel več sreče in bil predvsem spretnejši dirkač Ducatija Dovizioso.

Marquez zadovoljen, da je sploh prišel v cilj

»Zelo sem zadovoljen, saj je bila to presneto težka dirka. Popuščal nisem niti za trenutek, zmaga je bila zame edina opcija. Hitro sem videl, da brez težav sledim Marquezu, v zadnjem krogu pa se je vse odločilo. Napravil je napako, kar je bilo dovolj, saj sem potem samo zaprl vse vhode v zadnji ovinek. Pri obeh je bila zadnja pnevmatika v zadnjih krogih skoraj povsem uničena, a imel sem tudi nekaj sreče, da je Marc napravil napako. Tako sem zdaj zaostanek za njim zmanjšal na enajst točk, in to tri dirke pred koncem,« je povedal Andrea Dovizioso.

Marc Marquez to pot ni imel najbolj posrečene dirke in čeprav je bil na koncu drugi, lahko rečemo, da je to dirko izgubil. Dolgo časa se je držal malce bolj v ozadju in bil zelo previden, ko pa si je hotel privoziti nekaj več prednosti, mu to ni uspelo. »To je bila zelo težka dirka, a verjamem, da so vsi gledalci uživali. Vodilna v skupnem točkovanju sta se bojevala za zmago do zadnjega ovinka. Žal se mi ni izšlo, napaka v zadnjem krogu, ko sem se komaj rešil pred padcem, je bila dovolj, da me je prehitel. Škoda zaradi zmage, a sem vseeno zadovoljen, da sem sploh prišel v cilj.«

S tretjim mestom je Danilo Petrucci pokazal, da je Ducati bil enostavno prehiter za vse tekmece. Med prvimi šestimi so kar trije dirkači sedeli na motociklih te italijanske znamke, kar še najbolj boli ravno Hondo, saj so Italijani zmagali ravno na njihovem domačem dvorišču. »Poskušal sem z mehkejšo zadnjo pnevmatiko, ki je bila zelo dobra v uvodnem delu dirke, potem pa se je zelo obrabila in se neprestano vrtela v prazno. Naša strategija se ni povsem izšla, a sem vseeno zelo zadovoljen,« je še dodal Petrucci.

Valentino Rossi v pesku

Sklonjenih glav so Motegi zapustili pri Yamahi. Valentino Rossi je že pred dirko opozarjal, da so na mokri stezi obupno nekonkurenčni, kar se je izkazalo tudi to pot. Italijan se je pogumno bojeval, a na koncu padel in dirko končal v pesku ob stezi, s čimer je skoraj zagotovo izpadel iz boja za naslov prvaka. Nič bolje se ni godilo njegovemu ekipnemu tovarišu Mavericku Vinalesu, ki tudi ni našel pravega ritma in oprijema, in je dirko končal na devetem mestu. S tem je zaostanek za vodilnim Marquezom povečal na 41 točk. Kar ni neulovljiva prednost, a glede na trenutno formo Marqueza in Doviziosa ima Vinales vseeno v rokah precej slabe karte.

V razredu moto 2 je bil najhitrejši mlajši brat Marca Marqueza Alex Marquez, v razredu moto 3 pa je slavil Italijan Romano Fenati (Honda). Naslednja dirka bo na sporedu že prihodnji konec tedna v Avstraliji.