Nova sezona v košarkarski ligi NBA je vsaj na začetku nakazala, da bi lahko bila precej bolj izenačena, kot so bile zadnje tri. Glavna favorita za uvrstitev v veliki finale Golden State Warriors in Cleveland Cavaliers sta že na prvih petih tekmah utrpela po dva poraza, medtem ko sta bili do včeraj še edini neporaženi moštvi Houston Rockets in San Antio Spurs. Moštvo trenerja Gregga Popovicha je do četrte zaporedne zmage prišlo proti slovenskemu reprezentantu Goranu Dragiću in njegovemu Miami Heatu.

Moštvo s Floride je trenutno tam, kjer je končalo lansko sezono – pri petdesetodstotnem izkupičku zmag in porazov. Tako naj bi bilo po predvidevanju strokovnjakov onkraj Atlantika tudi na koncu sezone, kar bi to pot moralo zadostovati za uvrstitev v končnico. V poletnih mesecih se je namreč kar nekaj zvezdnikov iz vzhodne konference preselilo na Zahod, zato ima Miami na papirju več možnosti, da se prebije med osem potnikov v izločilne boje. V drugi polovici lanske sezone je moštvo trenerja Erika Spoelstre krasila izjemna kemija v moštvu, ki je za zdaj ni videti, kljub temu da je predsednik Pat Riley zadržal praktično identično ekipo. Pri Miamiju bode v oči predvsem slaba igra v obrambi, saj so na prvih štirih tekmah povprečno prejeli 108,5 točke na tekmo.

Proti San Antoniu se je Dragić sicer izkazal, saj je dosegel 20 točk in ujel štiri odbite žoge, a to še zdaleč ni bilo dovolj za uspeh. »San Antonio ve, kako igrati dobro košarko. To konstantno počnejo že 20 let. Pomembno je, da se iz porazov kaj naučimo. Zdaj moramo strniti glave in popraviti predvsem pristop v obrambi,« je po porazu povedal Goran Dragić.

Los Angeles drži primat

Hokejisti Los Angelesa še naprej vodijo v zahodni konferenci. Na devetih tekmah so zmagali že sedemkrat. Na začetku tedna je peto zaporedno slavje kraljev preprečil Toronto, ki je še vedno edino moštvo z zmago nad Los Angelesom po rednem delu tekme v tej sezoni. Gostovanje v Torontu kraljev ni vrglo iz tira, saj so zmagali že na naslednji tekmi v Ottawi. Po napeti končnici je zmagovalca odločila šele serija kazenskih strelov. Anže Kopitar je strel zapravil, odločilni gol pa je prispeval švedski napadalec Adrian Kempe, ki je odlično strelsko razpoložen.

Čeprav se je sezona komajda začela, hokejski analitiki v ZDA že poročajo, da se je Los Angeles vrnil v šampionsko formo, ki ga je krasila ob zadnjih zmagoslavjih v NHL. Eden ključnih akterjev za preporod kraljev je prav Kopitar, ki je na visokem trinajstem mestu v kategoriji najučinkovitejših igralcev lige. Po zmagah je še posebej veselo v garderobi Los Angelesa, kjer za glasbeno podlago poskrbi Jeff Carter. Soigralec Alec Martinez je javnosti povedal, da Carter izbira med različnimi glasbenimi zvrstmi, zato hokejisti poslušajo reggae, techno, rock, rap…