Zakonca Mirko in Tanja Tuš naj bi po nekaterih podatkih brezplačno prenesla nase blagovno znamko Tušmobil in jo nato prodala za 29 milijonov evrov. Med osumljenci naj bi bil neuradno tudi nekdanji prvi mož Tuš Holdinga Matjaž Zadravec, ki trenutno živi v Dubaju.

Policija sedaj preiskuje, na kakšen način sta Mirko in Tanja Tuš postala lastnika blagovne znamke, ki je bila v lasti Tuš Holdinga. S to potezo naj bi si namreč Mirko Tuš nakopal tudi zamere pri bankah upnicah, ker s kupnino naj ne bi poravnal svojih obveznosti do skupine Tuš. Zato naj bi prijavo za te domnevno sporne posle dale kar banke in mu očitale zlorabo položaja.

Banke naj bi naknadno ugotovile, da se je Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še o prodaji Tušmobilove blagovne znamke, ki jo je pred tem brezplačno prenesel nase. Čeprav je Telemach zanjo zakoncema Tuš odštel 29 milijonov evrov, jo je kmalu zatem ukinil. Posel z blagovno znamko je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga, za katerim naj bi stala zakonca Tuš.

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU), sta osumljena v nadaljevanju s premoženjem, to je blagovno znamko, za katero sta vedela, da izvira iz kaznivega dejanja, razpolagala tako, da sta jo prenašala na več tujih gospodarskih družb, vse z namenom, da s pranjem zakrijeta ali poskusita zakriti izvor tega premoženja in da s tem onemogočita identifikacijo imetnika tega premoženja.

Predkazenski postopek je bil uveden na podlagi ovadb več bank, usmerja pa ga Okrožno državno tožilstvo v Celju. Pri izvajanju operativnih aktivnosti sodeluje 21 preiskovalcev NPU. Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, so še navedli na GPU.

Domneva se, da je Mirko Tuš ustanovil podjetje v Hongkongu, le da bi nanj prenesel blagovne znamke

O dogajanju, povezanem z blagovnimi znamkami, je pred časom med drugim poročal spletni portal Siol.net. Po poročanju portala julija letos je Mirko Tuš novembra 2016 blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti Mirka in Tanje Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga.

Kdo je njegov lastnik, ni mogoče preveriti, zelo verjetno pa je to Mirko Tuš. Glede na to, da je bilo podjetje v tamkajšnji register vpisano maja lani, je mogoče domnevati, da je bilo ustanovljeno prav za to, da je Tuš nanj prenesel blagovne znamke in jih skril pred upniki. S tem je Tuš v roke dobil vzvod, da se vključi v prodajni postopek, čeprav so glede na višino njegovih dolgov dejanske lastnice holdinga banke.