Znani turistični vodnik Lonely Planet je včeraj objavil seznam najboljših potovalnih destinacij za prihodnje leto, na katerem med 10 regijami priporoča tudi obisk slovenskih Julijskih Alp. Eno od desetih najlepših svetovnih turističnih regij, ki jih je treba njuno obiskati v letu 2018, so primerjali z naravo francoskega Chamonixa in švicarskega Zermatta. Slovenska različica je sicer manj znana, toda zato z manj gneče, so še zapisali v vodiču Lonely Planet. Tokratna uvrstitev slovenskih turističnih biserov med najbolj vredne obiska pa ni prva. Leta 2014 je Lonely Planet med najlepša mesta uvrstil Ljubljano.

Nekoč za neustrašne, sedaj odpirajo vrata vsakemu popotniku

Julijske Alpe so uvrstili na tretje mesto svetovnih turističnih regij takoj za severnoirsko obalo z Belfastom in Aljasko (ZDA). Triglavski narodni park so omenili kot mehanizem, ki zagotavlja, da se območje ne razvija prehitro, ampak preučeno in počasi. »Nekoč primerne le za neustrašne, Julijske Alpe počasi odpirajo vrata vsakemu popotniku.«

Med biseri, ki so vredni obiska, so poleg Blejskega in Bohinjskega jezera nanizali še Vršič, Triglavski narodni park, Radovljico, Kranj in Kamnik, med top točke, ki jih je treba videti, pa so uvrstili Loški grad, muzej čebelarstva, Linhartov trg v Radovljici in Blejski vintgar.

Najlepše mesto je španska Sevila

Lonely Planet vsako leto izda priporočila za popotnike, letos pa je najprestižnejši naziv najboljše države prejel Čile, sledita Južna Koreja in Portugalska. Med drugim so spomnili, da bo Čile drugo leto praznoval 200 let samostojnosti, pohvalili pa so živahno prestolnico Santiago de Chile.

Med najlepšimi mesti je prvo mesto zasedla španska Sevilla, pri kateri so ustvarjalci vodnika pohvalili njeno transformacijo iz metropole, polne zastojev, v mesto koles in tramvajev, ki je ponovno oživela svojo umetniško preteklost. Sledita ji ameriški Detroit in avstralska Canberra.

Med regijami pa je prvo mesto zasedel Belfast skupaj z Velikanovo potjo. Ustvarjalci vodnika predvsem občudujejo hiter razvoj severnoirskega mesta, ki je v zadnjih nekaj letih postal poln živahnih četrti. Za ljubitelje bolj mrzlih krajev pa Lonely Planet na drugem mestu priporoča obisk Aljaske.

Za tiste, ki si želijo dobiti največ za svoj denar, pa za leto 2018 predlagajo obisk estonske prestolnice Talin, kanarskega otoka Lanzarote in ameriške zvezne države Arizone.