„Kraji na naši lestvici Best value destinations so za tiste, ki bi svoj denar med potovanjem najbolje izkoristili,“ je pojasnil ameriški digitalni urednik pri Lonely Planetu Andy Murdock. „Čeprav izbira ni najcenejša, pa izbrani kraji ponujajo nekaj novega in zanimivega za tiste, ki nočejo popolnoma izprazniti svojega bančnega računa.“

Poleg Slovenije so na lestvico uvrščeni še Rio de Janeiro v Braziliji, Gothenburg na Švedskem, Kambodža, Bolivija, Španija, Nepal, Portland v Oregonu, Gruzija in Namibija.

„Slovenija je tako kot Švica država z razglednice, a manjša in veliko bolj prijazna do vaše denarnice,“ opisuje Lonely Planet. „A v podrobnostih se skriva hudič: uvedba evra in priljubljenost Ljubljane, Bleda ter obalnih krajev so cene, sploh med poletjem, precej dvignili – vendar ne preveč,“ je še navedeno v opisu. Iz Ljubljane pelje vrsto avtobusov in vlakov, cene vozovnic pa so poceni, prav tako sobe za spanje. „Če ste navdušenec nad trekingom, smučanjem, raftanjem ali uživanjem v naravi, vas najbolj privlačna država v Evropi ne bo razočarala,“ še zaključuje opis.