Sosedje Avstrijci strežejo buhteljne v domala vsaki smučarski ali planinski koči, poleg tega pa tudi v vsaki spodobni kavarni in boljši restavraciji. Pri nas za zdaj žal ni tako in klobuk je vredno dvigniti pred tistimi našimi gostinskimi obrati, ki dandanes ponujajo buhteljne, kakršne so pekle naše babice. Buhteljni so tipična avstro-ogrska slaščica. Po njih slovi legendarna dunajska kavarna Hawelka, kjer jih je gospodarica Josefine Hawelka za goste lastnoročno pripravljala vse do svojega bridkega konca leta 2005, njo in njene buhteljne pa opeva uspešnica avstrijskega pevca Georga Danzerja Jö schau. Poleg tega so v bidermajerskem obdobju na dunajski vzpetini Hermannskogel vsako leto 21. januarja in 29. avgusta prodajali tako imenovane terna buhteljne, ki so bili namesto običajnih polnil napolnjeni z loterijskimi listki… Tako buhtelj kot tudi njegovo ime pa izvirata iz Češke, kjer mu pravijo buchta, kar lahko pomeni tudi kepa ali bunka. Nemci in Avstrijci, ki buhteljne obožujejo, imajo poleg iz češčine prevzetih buchteln in wuchteln zanje tudi domače izraze, kot sta ofennudeln in rohrnudeln.