Pretekli konec tedna je nenadoma zagorel čebelnjak ob domačiji Franca Čebulja, dolgoletnega župana občine Cerklje. Pogorel je do tal, škode je za nekaj tisočakov, čebele so zbežale pred ognjem, Čebulj pa je prepričan, da ne gre samo za požig, pač pa za politično motiviran napad nanj. »Ogenj ob naši hiši jemljem kot resno grožnjo. V našem lokalnem okolju so politične strasti razgrete. Že nekaj let čutim tudi gonjo proti meni,« je o političnem motivu za pogorel čebelnjak prepričan Čebulj. Da gre res za podtaknjen požar, Čebulj ne dvomi, tudi sam je na pogorišču opazil sledi vnetljive tekočine.

Uradna preiskava požara sicer še vedno traja, Bojan Kos s kranjske policijske uprave pa je dejal, da izsledkov za zdaj še ne more posredovati. Smo pa neuradno zvedeli, da so sledi na pogorišču vendarle take, da bi zlikovca lahko prijeli. Policija pa bo morala razvozlati tudi motiv za napad na lastnino župana Cerkelj. Ta trdi, da je prav njegovo premoženje zadnje čase šlo v nos mnogim. »Kriminalisti in policija so me mesece preiskovali. Šlo je za več kot 60 anonimnih ovadb, prijav in natolcevanj. V glavnem so jih pošiljatelji pošiljali po elektronski pošti. Pokazal sem, od kod imam sleherni cent premoženja, tudi tožilstvo je ugotovilo, da ni osnov za pregon. A očitno tisti, ki sem jim trn v peti, ne odnehajo. Ogrožena je moja osebna varnost, o tem sem vse bolj prepričan,« pravi Čebulj.

Župan vajen groženj in pritiskov

Franc Čebulj kandidira tudi za državni svet in si obeta podporo tudi zunaj Cerkelj. Doma mu pri pridobivanju podpore ni šlo gladko, ker se je občinski svet razdelil na pol in je tako šele žreb odločil, koga bodo svetniki podprli. »Prihodnje leto so dvojne volitve, očitno sem napoti tistim, ki si želijo vladati v naši občini. Sam verjamem, da ljudje niso neumni in vidijo, kaj se z njihovim denarjem gradi in da bolje živijo,« je prepričan Čebulj, ki trdi, da je različnih oblik groženj in pritiskov vajen, a nasilje sproža tudi vprašanje, kdo ali kaj bo naslednje na vrsti. Sam trdi, da ni v sporu z nikomer in da sam ni z ničemer prispeval, da bi se kdo z ognjem lotil njega oziroma njegovega premoženja. Napada ne pripisuje nikomur konkretno, nasprotnikov pa mu tako v občinskem svetu kot verjetno nasploh tudi ne manjka, pravi župan.