»Poslovne priložnosti so kot avtobusi, vedno pride naslednji,« pravi Richard Branson, ustanovitelj konglomerata podjetij Virgin, simbol podjetniškega tveganja, enega od ključnih elementov pri start-upih.

67-letni Branson je začel svojo podjetniško pot pri dvanajstih letih s prodajo božičnih jelk, pri šestnajstih se je nehal šolati in začel izdajati študentsko revijo, prvi milijon dolarjev je zaslužil s snemalnim tonskim studiem, prvo milijardo pa z letalskimi prevozi. Vmes je prodajal glasbene plošče, vodil homoseksualni klub, distribuiral filme, izdajal videoigrice in izposojal balone, proizvajal kondome, prodajal počitniške pakete, poročne obleke in kozmetiko, odprl krvno banko in še ducat drugih poslov. Zadnja leta največ stavi na komercialna vesoljska potovanja. V petdesetih letih je zgradil osem milijard dolarjev vredna podjetja v osmih različnih sektorjih. Revija Fortune ocenjuje njegovo imetje na 5,1 milijarde dolarjev.

Točno vem, da bi začel kot podjetnik vse znova, s poslom, v katerem še nisem poskusil, je ob izidu svoje nove avtobiografije Finding My Virginity odgovoril Branson na vprašanje ameriške poslovne televizijske postaje CNBC, kaj bi naredil, če bi čez noč izgubil vse svoje imetje. »Pregledal bi vse svoje zapiske, poiskal med njimi najboljše zamisli, ki so se mi kdaj pojavile, in jih oživil,« je še dejal Anglež, ki v glavnem prebiva na otoku Necker (leta 1978 ga je kupil za 180.000 dolarjev, septembra pa ga je opustošil orkan Irma) in slovi kot fanatični zapisovalec inovativnih podjetniških idej. Velik del svojega uspeha pripisuje prav tej preprosti navadi. »Ideje za nekatera od Virginovih najuspešnejših podjetij so se porajala v naključnih trenutkih. Če si jih ne bi zabeležil, se ne bi nikoli zgodila,« še pravi. Čeprav se je v zadnjih letih v poslovnem svetu ogromno spremenilo, temelji močnega posla ostajajo enaki, je prepričan serijski podjetnik. »Načela, v katerih sem dober, so še vedno ista: poiskati trge, ki jih je treba dobro predramiti, ponuditi načine za izboljšanje življenja ljudi in poiskati odlične ljudi, ki to uresničijo. Enkrat podjetnik, vedno podjetnik. Vem, da bi nekje na trgu našel priložnost in spet postal multimilijonar,« pravi Branson.

Galaktična devica

V zadnjih letih poskuša Branson s podjetjem Virgin Galactic vzpostaviti cenovno dosegljiva potovanja do »roba« vesolja. Suborbitalni let, ki ga ponuja Virgin Galactic, je tehnično najlažja in najkrajša oblika vesoljskega potovanja, pri katerem se plovilo vzpne 110 kilometrov visoko in doseže mejo med Zemljino atmosfero in zunanjim vesoljem, potem pa se vrne nazaj.

Branson se v poskusu vzpostavitve prve komercialne vesoljske linije sooča z ostro konkurenco drugih vesoljskih podjetij, ki so jih ustanovili tehnološki milijarderji, predvsem z Blue Origin Jeffa Bezosa iz Amazona in s SpaceX Elona Muska iz Tesle. S ponosom razglaša, da si je rezervacijo za vožnjo z njegovim plovilom SpaceShipTwo, v katerem je prostora za dva pilota in šest potnikov, kupilo že več kot 600 ljudi. Vozovnica stane 250.000 dolarjev, let bo trajal približno dve uri in pol, potniki pa bodo nekaj minut lebdeli v breztežnostnem prostoru. Vozovnico za let do vesolja si je pri Virgin Galacticu rezervirala že kopica zvezdnikov: pevci Lady Gaga, Justin Bieber, Beyoncé in Katy Perry, igralci Angelina Jolie, Brad Pitt, Ashton Kutcher, Tom Hanks in Leonardo DiCaprio pa tudi Paris Hilton, Niki Lauda in nesrečni Michael Schumacher. V svojih uspešnejših poslovnih časih si jo je rezerviral tudi Mirko Tuš.

Pred tremi leti, 31. oktobra 2014, je plovilo SpaceShipTwo med testnim letom eksplodiralo, eden od pilotov je pri tem umrl, vendar to ni omajalo Bransonove ambicije in nadaljnjih poskusov. Februarja lani je sporočil, da se avantura nadaljuje z novim plovilom, po temeljitih varnostnih preizkusih je septembra letos sporočil, da se vračajo k »pravim« testnim letom. Prvi pravi potniški let do roba vesolja naj bi se zgodil še pred koncem prihodnjega leta. V začetku oktobra je Branson dejal: »Upamo, da bomo v vesolju čez tri mesece, mogoče bom sam v vesolju že čez pol leta.« Seveda je rezerviral vozovnico tudi zase in druge člane svoje družine.