Seznam huje poškodovanih najboljših alpskih smučarjev na svetu le v zadnji sezoni razkriva, da Ilka Štuhec ni osamljena v najtežjih trenutkih športne poti. Strgane prednje križne vezi Mariborčanke bodo imele hude rezultatske posledice v slovenskem alpskem smučanju, ki nima zamenjave za takšno šampionko, saj celo Avstrijci težko nadomestijo Marcela Hirscherja in Anno Veith (nekoč Fenninger), Američani Lindsey Vonn in Teda Ligetyja ali Švicarji Laro Gut. A imajo največje alpske smučarske nacije vseeno precej večji nabor odličnih smučarjev, ki lahko v posamezni disciplini zapolni rezultatsko praznino. Slovensko alpsko smučanje trenutno namreč nima niti ene tekmovalke, ki bi se lahko v hitrih disciplinah konstantno uvrščala med dobitnice točk, kaj šele med elitno deseterico.

Na Smučarski zvezi Slovenije poudarjajo, da je njihova glavna naloga, da v težkih časih z vsemi sredstvi pomagajo Ilki Štuhec, njihovemu najbolj prepoznavnemu produktu. Ne dvomijo, da ima Štajerka karakter, s katerim se bo prej ali slej znova vrnila med najboljše alpske smučarke sveta, saj prav ona zelo dobro pozna pot iz brezna. Ilka Štuhec je v preteklosti prestala že štiri operacije kolena, zadnjo je imela pred zadnjimi olimpijskimi igrami v Sočiju. Zaradi operacij je namreč izpustila skoraj tri sezone v svetovnem pokalu.

Kako težko se je po poškodbi kolena vrniti na vrh, lahko zadnji dve sezoni opazujemo pri Anni Veith. Odkar je Avstrijka v nepozabnem dvoboju s Tino Maze pred dvema sezonama osvojila veliki kristalni globus, se z redkimi prebliski še vedno ni vrnila na šampionsko raven. Na težko vrnitev po hudi poškodbi opozarja tudi slovenska smučarska legenda Tone Vogrinec, a hkrati verjame, da Ilka Štuhec premore toliko trme in izkušenj, da se bo še enkrat vrnila med najboljše alpske smučarke sveta.

»Doživeli smo hud udarec. Ker smo manjša reprezentanca v svetovnem pokalu, se nam vsaka odsotnost močno pozna,« po šokantni poškodbi alpske smučarke Ilke Štuhec, ki bo v četrtek praznovala 27. rojstni dan, priznava vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik. Založan poudarja, da je treba najprej počakati na operacijo, ki bo pokazala dejanske razsežnosti poškodbe in smeri rehabilitacije. »Če se bo izkazalo, da bo Štuhčeva odsotna vso sezono, se nam bo vse skupaj v rezultatskem smislu zelo poznalo. Njeni cilji v prihajajoči se zimi so bili zelo visoki in bodo vsaj v hitrih disciplinah nenadomestljivi. Naša glavna naloga je, da ji v težkih trenutkih stojimo ob strani ter ji pomagamo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, da se bo čim prej spet vrnila na želena mesta,« odgovarja Verdnik.

Smučarska zveza in Ilka Štuhec sta precej dolgo, do konca preteklega meseca, usklajevala podpis pogodbe. »Štuhčeva ima svoj proračun, ki ji bo nedvomno v pomoč, ko se bo vračala na sneg. Verjetno namenska poraba sredstev v tej sezoni ne bo tolikšna, kot če bi bila zdrava, a bo imela gotovo dovolj podpore, ki ji bo omogočala pot do stare slave. Kaj bomo storili, če bo porabila manj sredstev, trenutno res ni pomembno. V vsakem primeru bodo sredstva ostala v panogi ali pa jih bomo prerazporedili drugim programom,« pravi Verdnik. »Ko je tekmovala Ilka Štuhec, je zanimanje za alpsko smučanje raslo. Prizadevali si bomo, da bomo z njo nadaljevali marketinške aktivnosti, kolikor ji bo dopuščal čas. Verjamem, da bo Štuhčeva marketinško zanimiva tudi, ko se bo vračala na tekmovališče in se prebijala med najboljše,« meni Verdnik.

Vogrinec meni, da je Ilka Štuhec nagnjena k poškodbam kolena

Tone Vogrinec je priznal, da ga je bilo v pretekli sezoni ves čas strah, da se bo Ilki Štuhec enkrat ob meteorskem vzponu med najboljše smučarke na svetu pripetilo to, kar se ji je v Pitztalu nesrečno nedeljo, 22. oktobra. »Tragedija je, da se je nesreča zgodila v olimpijski sezoni. Da se je Štuhčeva poškodovala tik pred začetkom nove sezone, dokazuje, da njeno koleno nikoli ni bilo stoodstotno pripravljeno. Po mojih informacijah sploh ni grdo padla. Njena poškodba me je spomnila na Mitjo Kunca, ki je pred leti odpeljal smuk v Chamonixu, v cilju pa ugotovil, da so mu pri skoku počile vezi v kolenu. Problem pri Ilki Štuhec je, da sodi med tekmovalke, ki so imele v preteklosti večkrat poškodovano koleno, zato je toliko bolj nagnjena k obnovitvi poškodb. Rehabilitacija križnih vezi traja praktično eno leto in se je po njej težko vrniti v svetovni vrh. Najtežje je preboleti poškodbo v glavi. Psihološki problem bo morala pozdraviti, če se bo želela vrniti med najboljše,« pravi Tone Vogrinec. Štuhčeva je doslej prestala štiri operacije kolen, vselej na desni nogi, tokrat pa bo prvič operirala levo koleno.

Vogrinec meni, da poškodba Ilke Štuhec ne pomeni dodatnega bremena drugim slovenskim alpskim smučarjem. Po njegovem mnenju se vsak alpski smučar zaveda, da vselej obstaja možnost tovrstnih poškodb. »Očitno je imela Tina Maze v sodelovanju z Andreo Massijem veliko srečo, da jo je Italijan fizično tako dobro pripravil, da praktično nikoli ni imela težav s poškodbami. Fizična priprava je namreč alfa in omega alpskega smučanja, da ne pride do poškodb. V njo je treba vlagati vse več truda. Ilko Štuhec gre po poškodbah kolen bolj primerjati z Ivico Kostelićem, ki se je vračal med najboljše po petnajstih operacijah kolen, v zadnjih sezonah pa so leta naredila svoje, da nima več toliko moči,« meni Vogrinec. Dolgoletni prvi operativec slovenskega ski poola opozarja, da po tankem ledu s poškodovanim kolenom hodi tudi veleslalomska specialistka Ana Drev. Seznam huje poškodovanih najboljših alpskih smučarjev pretekle sezone in priprav na novo sezono, ki ga objavljamo v tabeli, razkriva, da so se s težjimi poškodbami v letošnjem letu spopadle praktično vse najboljše alpske smučarke na svetu ter moški kralj Marcel Hirscher.

Na RTV Slovenija menijo, da bo gledanost smučanja ostala visoka

Koliko bo poškodba Ilke Štuhec vplivala na gledanost alpskega smučanja na nacionalni televiziji, so nam prek službe za odnose z javnostjo sporočili z RTV Slovenija: »Izkušnje iz preteklih let kažejo, da so gledalci alpsko smučanje spremljali vseskozi, tudi tedaj, ko ni bilo uspehov slovenskih športnikov. Zato predvidevamo, da poškodba Ilke Štuhec ne bi smela bistveno vplivati na gledanost prenosov alpskega smučanja. Za nekaj odstotnih točk pri ženskih hitrih disciplinah bo gledanost sicer gotovo manjša, vseeno pa povprečna gledanost alpskega smučanja v celoti po naših predvidevanjih ne bo imela večjega padca.«