Štuhčeva je v minuli sezoni zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa je končala z osvojenima malima globusoma v disciplinah smuk in alpska kombinacija. Minulo sezono je končala z osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin.

Rekordna sezona prinaša tudi veliko medijskih in sponzorskih obveznosti, med drugim je postala članica Milkine družine najodličnejših alpskih smučark in bo v novi zimi nosila prepoznavno Milkino vijolično čelado.

»Drugače je predvsem to, da je še en kup drugih obveznosti, za katere se nam pred lansko sezono ni niti sanjalo, da pridejo v takšnih razsežnostih. Včasih je zelo nehvaležno, ko moraš kaj odkloniti, ampak vsi bi radi delali normalno, če ti preveč moti ritem, niti sam ne moreš normalno opraviti svojega osnovnega dela, zaradi katerega si sploh prišel do teh rezultatov. Ko se vse skupaj smiselno zloži, pa je prav zabavno,« je po koncu priprav v pogovoru z novinarji ob predstavitvi novega sponzorskega sodelovanja z Milko razmišljala Štuhčeva.

Priprave so bile na podobni ravni kot lani

S pripravami v Čilu je zadovoljna: »Padlo je veliko snega, potem je bilo nekaj dni malo mehkeje, tako da smo morali prilagoditi trening. Ampak drugače sem zadovoljna s tem, kar smo opravili, zdaj so na sporedu še tiste zadnje finese. Mislim, da je isto, kot je bilo pred začetkom lanske sezone. Poleg hitrih disciplin smo poskusili delati še na slalomu ali veleslalom. Preden smo sploh lahko začeli pošteno voziti smuk v Čilu, smo se kar dosti ukvarjali s tehničnimi disciplinami.«

Program in odločitve glede treningov so delo trenerja Grege Koštomaja in mame Darje Črnko, ki ji bosta dala tudi potrditev za nastop na veleslalomski premieri nove sezone svetovnega pokala v Söldnu: »Mislim, da bo odločitev padla kmalu, glede na to, da gremo v naslednjih dneh spet na sneg. Najprej v Saas Fee v Švico, nato od tam v Avstrijo. Bomo videli, kako stojijo zadeve.«

Vrhunec sezone bodo olimpijske igre

»Za formo in splošno pripravljenost skrbijo ekipa in trenerji, priprave niso bile kaj dosti drugačne, vedeli smo, kaj bi bilo dobro popraviti oziroma izboljšati v primerjavi z lani in smo se posvetili temu. Ko bo prišel čas za tekme – hitre discipline se bodo začele dembra – bo do olimpijskih iger februarja še kar nekaj časa. Tako ali tako je vsaka tekma pomembna. Tako da od začetka vsekakor korak za korakom, na olimpijskih igrah pa štiri leta dati v tisto minuto, dve, pa bo, kar bo,« je Štuhčeva komentirala načrte za sezono, katere vrhunec bodo olimpijske igre v Južni Koreji.