Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec se je na treningu v Pitztalu težje poškodovala. Med vadbo slaloma na avstrijskem Tirolskem je padla ter se po naših informacijah nemudoma odpravila na pregled z magnetno resonanco v športno kliniko v Imstu. Izvidi so pokazali, da si je strgala prednje križne vezi v levem kolenu, operacijo pa bo opravila pojutrišnjem v Švici. Koliko časa bo odsotna z belih strmin, za zdaj še ni znano. Glede na razsežnost poškodbe je mogoče sklepati, da bo Ilka Štuhec izpustila celotno sezono, ki bo doživela vrhunec februarja na olimpijskih igrah v Južni Koreji.

Ilka Štuhec je bila slovenska junakinja pretekle zime. Osvojila je mala kristalna globusa v alpski kombinaciji in smuku, bila druga v superveleslalomskem seštevku ter skupni razvrstitvi svetovnega pokala, kjer je morala priznati premoč le Američanki Mikaeli Shiffrin. Štajerka je bila tudi svetovna smukaška prvakinja.

Ilka Štuhec ima pestro zgodovino kolenskih poškodb. Zaradi številnih operacij je bila praktično tri sezone odsotna z belih strmin, zato je bil njen napredek počasnejši, kot je kazala v mladinskih kategorijah, ko je serijsko zmagovala v vseh konkurencah. Rezultatsko je eksplodirala v prejšnji sezoni, ko je dosegla sedem zmag svetovnega pokala ter se skupno trinajstkrat uvrstila na zmagovalni oder. Kot razlog izjemnega napredka je Ilka Štuhec izpostavila dejstvo, da je nekaj sezon tekmovala v celoti in jih ni prekinjala z operativnimi posegi. V svoje koleno je v preteklosti vložila ogromno denarja, izboljšali pa so ga šele švicarski strokovnjaki, ki jih je Štuhčevi priporočil Ante Kostelić. Pred tem sta z mamo Darjo Črnko več let hodili od Poncija do Pilata in nista našli prave rešitve.

V tej sezoni je imela najboljša slovenska alpska smučarka najvišje cilje tako v boju za skupno zmago svetovnega pokala kot olimpijska odličja v hitrih disciplinah ter alpski kombinaciji. V alpski kombinaciji je bila lani daleč najboljša v svetovnem pokalu ter je dokazala, da je po slovesu Tine Maze prav ona najbolj vsestranska smučarka svetovnega pokala. Ker je želela ohraniti primat v tej disciplini, se je večkrat posvečala treningu slaloma. Zadnjega letos je opravila danes. Naslednjega bržčas ne bo najmanj pol leta.

Ko si je Lara Gut letos na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu strgala prednje kolenske križne vezi, se je znova postavile na smuči pred dobrim mesecem dni. Švicarka torej ni smučala sedem mesecev. Koliko se bo Lari Gut odsotnost poznala pri rezultatih, bo pokazala olimpijska sezona. Pred današnjo nesrečno nedeljo slovenskega alpskega smučanja je kazalo, da se obetajo izjemno zanimivi boji v ženski konkurenci. Ilko Štuhec naj bi namreč s smukaškega prestola skušale spodriniti tri vrhunske alpske smučarke, ki so zaradi poškodb izpustile velik del lanske in celo predlanske sezone – poleg Lare Gut še Američanka Lindsey Vonn in Avstrijka Anna Veith.