Lewis Hamilton je v Austinu do zdaj zmagal že štirikrat, v letih 2012, 2014, 2015 in 2016, in če mu uspe to tudi letos ter če Vettel dirke ne konča kot peti ali boljši, je Hamilton že lahko prvak. To seveda pravi teorija, praksa običajno pove svoje. Kot ni zadnje rekel Sebastian Vettel. Ferrari je sezono začel odlično, a zadnjih nekaj dirk jim ne gre vse najbolje od rok. Poznavalci menijo, da so tako rekoč »pogoreli« v preveliki želji spet postati prvak in da so se zato zapletli v niz nespretnosti, s katerimi so točke in zmage podarjali predvsem Hamiltonu. Bo zdaj zato poskušal tudi z nekaj več psihičnega pritiska na tekmeca?

»Trenutno imamo sami s seboj veliko preveč dela, da bi se zapletal v take igrice. Pred nami so še štiri dirke, ki jih moramo odpeljati vrhunsko, politične igrice niso pravi recept. Trenutno imam 59 točka zaostanka za Lewisom, na voljo jih je še 100. Nismo se še predali, daleč od tega, vse se lahko še zgodi. Možnosti so, in te moramo izkoristiti. Na zadnjih treh dirkah sem bil dovolj hiter za zmago, a nam to ni uspelo. Že ta hitrost mi daje nekaj več zaupanja, da lahko prekrižamo načrte Mercedesu. Seveda pa se na dirki lahko zgodi marsikaj,« je povedal Sebastian Vettel, pred katerim ni lahka naloga. A tudi ne pretežka, saj so scenariji, po katerih lahko Hamilton postane prvak že v ZDA, precej »ohlapni«. Poleg omenjene kombinacije pa lahko Britanec postane prvak tudi, če dirko konča na drugem mestu, a v tem primeru ne sme biti Vettel boljši kot deveti, hkrati pa Valtteri Bottas ne sme biti uvrščen na tretje mesto ali višje. Pri naslovu prvaka med ekipami pa lahko že v ZDA uspe Mercedesu postati prvak, če Ferrari na tej dirki ne bo zbral več kot 17 točk več kot srebrni tekmeci.

In ti so vseeno precej previdni. Njihov vodja ekipe Toto Wolff tudi opozarja, da so stvari daleč od zagotovljenih in da vse te možne kombinacije točk in uvrstitev dejansko ne pomenijo nič: »ZDA ne bo nikakršna prelomnica, na voljo je še 100 točk za zmagovalce dirk in tukaj ne pomaga nobena teorija. Zato se bodo dirke v ZDA lotili na običajen način, z veliko mero previdnosti in z zelo jasnim pogledom, kaj delajo tekmeci. Ne slepimo se, zadnje zmage so bile tudi precej podarjene, imeli smo veliko sreče, ki pa ne more trajati večno.« In s tem se strinja tudi Lewis Hamilton, ki za dirko v ZDA napoveduje le eno strategijo: absoluten napad. »Iskreno povedano sploh ne vem, kaj nam lahko prinese naslov prvaka, to me v tem trenutku niti ne zanima. Je še veliko prezgodaj, da bi o tem sploh izgubljali besede,« je še dodal Britanec.

Ki je tudi naredil korak nazaj v »svojem« sporu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Sprva ni izključil možnosti, da bi v znamenje podpore ameriškim športnikom tudi on pokleknil ob igranju ameriške himne, zdaj pa je že precej stopil na zavoro pri teh izjavah. »To bi bila samo še ena motnja. Razumem ameriške športnike in sem z njimi solidaren, a v ZDA sem prišel po zmago, to je najbolj pomembno,« je še dodal Hamilton. In kot vemo, je lahko Hamilton precej nepredvidljiv in zato bo mnogo oči uprtih v Britanca tik pred začetkom dirke.