Velika nagrada Japonske je minila v znamenju Lewisa Hamiltona, ki je tesno dosegel novo zmago in s tem povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Britanec je vodil od starta do cilja, tesno za petami pa mu je bil Max Verstappen. »Dirka je bila zelo naporna. Morali smo se zelo potruditi in odgovoriti na vsak napad Red Bulla, kar ni bilo lahko. K sreči sem bil ravno dovolj hiter, da sem imel kolikor toliko udobno prednost. Najbolj vroče je bilo na koncu, ko sem izgubil precej časa, a na srečo je bil dirkalnik še dovolj hiter, da sem uspel rešiti novih 25 točk. Čutil sem tudi vibracije iz pogonske enote in tudi oprijema na koncu ni bilo več veliko,« je povedal Lewis Hamilton.

Vodja Mercedesa Toto Wolff je dejal, da so morali celo dirko precej taktizirati in varčevati tako s pnevmatikami kot z motorjem. Najbolj ga je presenetilo dejstvo, da je imel Hamilton največ težav ravno, ko je vozil tesno za dirkačem pred njim: »Aerodinamika našega dirkalnika je očitno še vedno precej občutljiva. Glede vibracij na telemetriji nismo videli nobenih težav, včasih mogoče dirkač v zadnjih krogih kar preveč posluša dirkalnik in vidi in čuti stvari, ki jih ni.« Na opazko, da so pri ekipi Bottasa uporabili kot ščit za Hamiltona in s tem vzeli možnosti za zmago Verstappnu, pa je dodal: »Najbolj smo škodovali Lewisu, ki je v tej fazi izgubil ogromno. Res pa je tudi, da Lewis ni vozil na vso moč, ker mu tega nismo mogli dovoliti. Ravno toliko moči je imel na voljo, da je za seboj zadrževal Verstappna.«

Max Verstappen mu je dejansko sledil kot senca, saj Britančeva prednost nikoli ni presegla petih sekund. Vseeno je bil malce »prekratek« za zmago, šele v zadnjem krogu bi lahko napadel, a so ga ovirali počasnejši dirkači pred njim: »Všeč mi je ta steza in veselim se drugega mesta. To je samo potrdilo našo hitrost v Maleziji, zanimivo pa je bilo, da so bile mehkejše pnevmatike vseeno nekaj slabše kot malo trše. Zadnje tri kroge sem vozil na vso moč, a se žal ni izšlo.« Bolj je bil na počasnejše dirkače jezen siva eminenca Red Bulla Helmut Marko: »Lahko bi zmagali, Max je brez težav sledil Hamiltonu, a žal so se vmešali še drugi dirkači. Najbolj me je razjezila reakcija Felipa Masse, ki ga je predolgo zadrževal. Še dobro, da bo šel po koncu letošnje sezone v dirkaški pokoj.«

Ferrari ponavlja napako za napako in s tem podarja točke Mercedesu. Tokrat je tehnična težava z vžigalnimi svečkami v motorju udarila Sebastiana Vettla, ki je že po nekaj krogih moral odstopiti. S tem je dobesedno podaril veliko točk Hamiltonu. »Zdaj se lahko samo tolažimo, kajti so stvari, na katere ne morem vplivati. Naš dirkalnik je skupek tehnike na zgornji meji mogočega in v takih primerih se tudi kaj pokvari. A boja za naslov prvaka še ni konec,« je še povedal Nemec.

Štiri dirke pred koncem sezone ima Hamilton 59 točk prednosti pred tekmeci. To pomeni, da lahko že na naslednji dirki, v ZDA čez slaba dva tedna, postane prvak, če bo na njej osvojil vsaj 17 točk več kot Vettel.