Mayeva je ob prihodu v Bruselj presenetila vse, ko je trdila, da je bil na brexitskih pogajanjih dosežen »konkreten napredek«. O čem že? Tega ni povedala, je pa kolege pozvala k »urgentnemu obravnavanju vprašanja državljanov EU po brexitu«. Zdi se, da je pri njih želela ustvariti slabo vest o treh milijonih državljanov EU, ki živijo in delajo v Britaniji, oziroma da želi s čustvenim izsiljevanjem dati pospešek brexitskim pogajanjem.

Dve pismi – eno je spisala, drugo dobila

Tik pred vrhom EU se je Mayeva ukvarjala z dvema pismoma: eno je napisala, eno je dobila. Odprto pismo, ki ga je v četrtek pozno zvečer objavila na svoji strani na facebooku, naj bi bilo namenjeno državljanom EU v Britaniji, a zdi se, da je bilo v resnici bolj namenjeno udeležencem vrha EU, in sicer zaradi pričakovane ugotovitve, da ni bil dosežen »zadosten napredek« v prvi fazi brexita (gre za tri ključne teme: ločitveno odpravnino, mejo med EU in Severno Irsko, status državljanov EU), da bi sprožili drugo fazo pogajanj o trgovinskem sporazumu. V pismu Mayeva piše, da je jasno, da so bile pravice državljanov EU od vsega začetka brexitskega procesa njena prva prioriteta. Res? Jasno je bilo le, da sta ona in njena vlada državljane EU v Britaniji obravnavala kot pogajalski adut.

Urejen status!?

V pismu sporoča, da bodo vsi, ki že imajo stalno bivališče v Britaniji, to lahko »zamenjali za urejen status na kolikor je mogoče enostaven način«. »Državljani EU, ki so si ustvarili življenje v Veliki Britaniji, so dali orjaški prispevek tej državi. Želimo si, da bi oni in njihove družine ostali. Tega ne morem reči jasneje: državljani EU, ki danes zakonito živijo v EU, bodo lahko ostali,« piše Mayeva in dodaja, da bodo njihovi stroški, kolikor bo mogoče nizki in nič večji, kot je cena britanskega potnega lista (72,50 funta za odrasle, 46 funtov za otroke). Trdi tudi, da je sporazum o državljanih EU na Otoku in britanskih v drugih državah EU (en milijon) na dosegu roke.

Kritična opozicija

Med prvimi sta njeno pismo komentirala voditelja opozicijskih liberalnih demokratov in laburistov, Vince Cable in Jeremy Corbyn. Cable pravi, da je zelo razočaran nad praznimi besedami, Corbyn pa, da to pismo državljanom EU še vedno na zagotavlja pravice, da bodo lahko ostali. Oba ji očitata, da jih še vedno obravnava kot pogajalski adut. Malokateri od vsega tisoč »komentarjev« na facebooku izraža navdušenje nad tem, kar je napisala Mayeva. Veliko ljudi jo poziva, naj reši Britanijo pred brexitsko katastrofo, odpove brexit in se v zgodovino zapiše kot premierka, ki je rešila Britanijo. So pa tudi taki, ki jo pozivajo, naj ona zapusti brexitska pogajanja, Britanija pa EU brez sporazuma. K temu so jo pred odhodom v Bruselj v javnem pismu pozvali tudi vodilni brexitarji iz političnega, ekonomskega in akademskega sveta, ki pišejo, da bi morala Britanija v primeru nenapredovanja brexita na tem vrhu EU uradno razglasiti, da bo 30. marca 2019 (predvideni datum odhoda iz EU) v svoji trgovini prešla na pravila Svetovne trgovinske organizacije, ki pa jih imajo nasprotniki brexita za katastrofalne za Britanijo.