Pivški Sitor stiskalnice je največji proizvajalec hidravličnih stiskalnic za plošče iz umetne mase v Evropi in ZDA. Podjetje, ki ga že več kot dvajset let vodi Rudi Tomšič, je nastalo sredi sedemdesetih let preteklega stoletja na temeljih podjetja Javor, v industrijo umetnih mas pa so s svojimi stiskalnicami stopili sredi devetdesetih.

Po besedah direktorja Rudija Tomšiča so po naključju stopili v to panogo, ki sicer slovi po precejšnji zaprtosti. Novo nemško podjetje, ki je izdelovalo plošče iz umetnih mas, se je namreč odločilo za njihovo stiskalnico, saj so jim poleg ustrezne cene ponudili tudi izjemno tehnologijo. Tako je podjetje začenjalo prehajati iz izdelovalca stiskalnic za les na področje umetnih materialov.

Pomembni za Nemčijo in ZDA

Podjetje, ki trenutno zaposluje 45 sodelavcev, je lani ustvarilo 9,7 milijona evrov prihodkov. Letno izdelajo od tri do štiri večje proizvode. Sicer pa podjetje že več kot dvajset let zelo uspešno posluje. S svojimi stiskalnicami oskrbujejo vse proizvajalce plastičnih plošč v Nemčiji in ZDA. Nekaj stiskalnic so prodali tudi na domačem trgu in v druge države po svetu. Tako z izjemno nišnim programom hidravličnih stiskalnic za plošče iz umetne mase ustvarjajo okrog 90 odstotkov vseh prihodkov, izdelujejo pa tudi stiskalnice za gumarsko in lesno industrijo ter orodja za obnovo rabljenih stiskalnic. V zadnjih 15 letih so izdelali 95 odstotkov vseh tovrstnih stiskalnic na evropskem in ameriškem trgu.

Od leta 2000 so kar petkrat povečali proizvodne prostore. Zadnjo investicijo v višini 1,7 milijona evrov so izpeljali lani, ko so zaradi povečanega povpraševanja dogradili halo za montažo stiskalnic, novo skladišče, obnovili upravno stavbo ter zgradili še prostor, v katerem je nameščena laboratorijska stiskalnica za preizkušanje novih izdelkov in tehnologij. Po Tomšičevih besedah podjetje odlikujejo izjemna fleksibilnost, inovativnost in usposobljenost sodelavcev za opravljanje zahtevnih nalog.

Edini izdeluje orodje varjene izvedbe

Vsi izdelki so narejeni po naročilu, kar zahteva izpolnitev specifičnih kupčevih zahtev in tesno sodelovanje pri izdelavi proizvoda. Kupci pri Sitorju cenijo požrtvovalnost, kakovost storitve in kvaliteten servis. Stiskalnice za proizvodnjo plošč iz umetnih mas so zelo zahtevne. Delujejo v izjemno zahtevnih pogojih. Tu je obremenjeno predvsem orodje, ki je izpostavljeno pogostim in velikim temperaturnim spremembam.

Sitor je edini, ki za ta proizvodni program izdeluje orodje varjene izvedbe. S to izvedbo orodja so nadomestili orodje vijačene izvedbe. Varjeno orodje se odlikuje po manjši teži, večji togosti, dolgi življenjski dobi, manjši porabi toplotne energije, za delovanje pa praktično ne potrebuje vzdrževanja.

Tomšič je glede prihodnosti panoge optimist. Nedavno so izdelali tudi laboratorijsko stiskalnico za stiskanje plastike pod vakuumom. Pobudo za razvoj tega proizvoda je dal angleški kupec, za katerega so pred leti izdelali stiskalnico za izdelavo umetnih sklepov za potrebe medicine. Uporabnost proizvodov, izdelanih pod vakuumom, bi radi razširili tudi na druge dejavnosti. Ti proizvodi imajo v primerjavi s proizvodi, izdelanimi po klasičnem postopku, boljše mehanske lastnosti, bolj homogeno strukturo, postopek pa bistveno zmanjša oksidacijo in s tem degradacijo materiala. Orodje, ki omogoča izdelavo plastičnih proizvodov, so tudi patentirali. slo