Kratka predstavitev finalista

Varis Lendava je družinska gazela, ki jo že vodi druga generacija. Kolektiv z 231 zaposlenimi je namreč prevzela Sabina Sobočan, hči solastnika Štefana Sobočana. Podjetje je specializirano za izdelavo končanih kopalnic in se po obsegu poslovanja uvršča med prve tri največje proizvajalce končanih kopalnic v Evropi. Izvozijo praktično vso proizvodnjo. Podjetje, ki bo v začetku prihodnjega leta praznovalo 40-letnico delovanja, je doslej izdelalo in montiralo več kot 90.000 kopalnic, lani pa ustvarilo 18,9 milijona evrov prihodkov, kar pomeni 68-odstotno rast glede na leto 2015. Podjetje ima lastno raziskovalno in razvojno skupino, ki skrbi za inovacije in rešuje izzive kupcev, hkrati pa zagotavlja, da je vsaka kopalnica unikat. (Več o podjetju)

Utemeljitev metodološke komisije

»Podjetje Varis Lendava izdeluje gotove kopalnice že od leta 1977. V tem času so izdelali že več kot 90.000 kopalniških enot, njihova konkurenčna prednost pred tekmeci pa je vgrajen lahki samozgoščevalni beton iz lastne betonarne. Kupci Varisa so najprestižnejše hotelske verige po svetu: Sheraton, Hempton by Hilton, Intercity, Novotel, Holiday Inn ter druge.

Podjetje na evropski trg izvaža več kot 99 odstotkov proizvodnje in ima v Nemčiji kar 15-odstotni tržni delež. V svojem segmentu je Varis tretji ponudnik v Evropi, ambicija podjetja pa je postati vodilni evropski proizvajalec gotovih kopalnic za vse vrste uporabnikov. V letih 2011 in 2016 so več kot podvojili prodajo s 7,9 na skoraj 19 milijonov evrov in ustvarili 80 novih delovnih mest. Kolektiv danes šteje prek 200 zaposlenih. Vodstvo daje velik poudarek na uravnoteženost in raznolikost, za kar so letos prvi v Sloveniji prejeli priznanje Vključi.vse Združenja Manager.

Varis gradi mednarodno, evropsko skupino podjetij in je lastnik še dveh dopolnjujočih podjetij v Sloveniji ter enega v Nemčiji. Registrirano imajo lastno enajstčlansko raziskovalno skupino, s katero imajo v razvoju niz novih izdelkov, med njimi inteligentne, nizkoenergijske in lesene kopalnice. Za svoje izdelke so dobili več nagrad, med njimi prestižno nagrado Red Dot za industrijsko oblikovanje.

Podjetje Varis Lendava, ki posluje z odlično boniteto A1++, je metodološka komisija izbrala za letošnjo gazelo podravsko-pomurske regije.«

Nekaj podatkov o regiji

Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016 so v tem obdobju odprla 1972 novih delovnih mest, medtem ko jih je preostalo regijsko gospodarstvo izgubilo kar 1264. Najuspešnejših 100 podjetij je v omenjeni petletki povečalo prodajo kar za 229 odstotkov, za enak odstotek so podjetja povečala tudi dodano vrednost.

Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih podjetij regije imajo svoj sedež kar v 32 občinah. V Mariboru jih ima sedež 36, po sedem Slovenska Bistrica in Lendava, sledijo Ptuj s štirimi ter Pesnica, Dravograd in Ljutomer s po tremi. Med najvišje uvrščenimi ostaja mariborski Riedl CNC, ki pa ga je s samega vrha izrinilo prav tako mariborsko podjetje Flamin Avto, ki ga lani na seznamu stotih najhitreje rastočih podjetij še ni bilo, prav tako ne družb Intrade, Galerija Gosposka in MTD bio, ki so razporejene od tretjega do petega mesta.

Gazele podravsko-pomurske regije so se med prejemnike najprestižnejših gazel vpisale od vseh šestih regij najredkeje. Od leta 2001 do lani je regija dala eno zlato gazelo, dve srebrni in eno bronasto. Leta 2009 je namreč zlata gazela postal mariborski Lumar IG, srebrni gazeli pa sta bili Prevent in GMT, ki je bil v letu 2011 tudi bronasta gazela. Murskosoboški GMT je nedavno odprl nov sodoben logistični center, ki se razteza na 12.000 kvadratnih metrih.