Medtem ko smo pri dekletih že vajeni, da se dragega tekmovanja udeleži le kak ducat ekip, je bila pri moških udeležba tokrat šokantno nizka: 36 moštev je precej manj od povprečja zadnjih let, ki se giblje blizu 60 ekip. Slovenskih prvakov pa tako že leta ni bilo zraven. Vse kaže, da evropski klubski pokal pada v krizo. Bržkone gre za pojav, ki mu rečemo izginjanje srednjega razreda.

Zvezdnikov namreč ni manjkalo. Prednjačila je sibirska ekipa Globus, ki je pripeljala najmočnejšo klubsko zasedbo v zgodovini: Vladimir Kramnik, Šahrijar Mamedjarov, Aleksander Griščuk, Sergej Karjakin, Aniš Giri in Ian Nepomnjašči ter še dve vrhunski menjavi. Branilec naslova, skopski Alkaloid, naj bi bil kljub Ding Lirenu in Pavlu Eljanovu brez pravih možnosti.

Med dekleti so bile favorizirane močne Gruzijke, okrepljene z Indijko Hariko Dronavali, za zmago pa naj bi se bojevali tudi dve ruski ekipi. Že v drugem krogu pa so z zmago nad Gruzijkami presenetile mlade Azerbajdžanke iz ekipe Odlar Yurdu. Ker so vrstni red krojile tudi Rusinje, je gruzijski Batumi v dramatičnem zaključku vendarle dohitel in prehitel mlado ekipo brez zvezdnic. Do brona se je v gneči prebila izkušena beloruska ekipa Bossa Nova z Natalijo Žukovo.

Pri moških sta bila po štirih od sedmih krogov še brez praske Globus in Odlar Yurdu, na papirju šesta ekipa z edinim zvezdnikom Arkadijem Najdičem. V derbiju petega kroga so imeli Ruse na kolenih, saj sta po štirih remijih brezupna položaja branila Kramnik in Griščuk; njune izkušnje in karizma so jima omogočile, da sta le rešila ob koncu odločilni polovički. Prodorni Azerbajdžanci so ves čas vodili, a jih je za konec ugnal češki Novy Bor s Pentalo Harikrišno; tako jim je ostal le bron, saj jih je ob Globusu prehitel še Alkaloid. Drži, da sta pri Makedoncih domača le rezervna igralca. Globus pa si je zadnji dan privoščil tudi edini posamični poraz, a zlato je bilo tedaj že v žepu.

Še zabavna miniatura iz uvodnega kroga:

HISMATULIN – HALLDORSSON

1. c4 c6, 2. Sf3 d5, 3. e3 Sf6, 4. Sc3 g6, 5. d4 Lg7, 6. Le2 0-0, 7. 0-0 Lg4, 8. cd5 cd5, 9. Db3 b6, 10. Ld2 e6.

Islandski amater je odigral pasivno, a po 10… Se4 bi imel dober položaj.

11. Tfc1 Se4, 12. Le1 Sd6? (diagram)

13. Sd5. Črni ne sme vzeti skakača, saj bi po Dd5 izgubil figuro. Zato se je raje vdal.