Kot je pojasnil David Attenborough, mu je snemanje novih epizod televizijske oddaje Modri planet (Blue planet) pokazalo, koliko škode vnašamo v okolje z neprestano rabo plastike. V novih epizodah Modrega planeta 2 – prva bo na kanalu BBC One na ogled v nedeljo, 29. oktobra – bomo po njegovih besedah lahko videli dokaze, da je plastika prešla v oceanske vode na tisoče kilometrov od tal. Videli bomo škodo, ki jo ti materiali povzročajo morskemu življenju.

Attenborough je na predstavitvi nove sezone oddaje poudaril, da so dvigajoče se temperature in plastika največja skrb za oceane. »Ne vem, kaj bomo naredili s približno 1,5 stopinje višjimi temperaturami v oceanu v naslednjih 10 letih, toda o plastiki bi pa lahko dejansko nekaj naredili zdaj,« je pojasnil.

»Morda mislimo, da živimo daleč od oceanov, vendar ne. Kar dejansko počnemo tukaj in sredi Azije in kjerkoli drugje neposredno vpliva na oceane.« Med snemanjem nove sezone so večkrat videli samičke ptiča albatrosa, kako se s trebuhom, polnim plastike in ne hrane, vračajo domov k svojim mladičkom. Tovrstni prizori so na novinarju pustili močan vtis.

Modri planet 2 bo imel sedem epizod

Nova sezona Modrega planeta bo imela sedem epizod, televizijski programi v več kot tridesetih državah pa so že zakupili pravice predvajanja. David je na predstavitvi sezone razkril tudi nekaj do sedaj najlepših fotografij morskega sveta, ki jih bomo lahko videli v novih epizodah.