Ameriški novinarji so odkrili »prej neznano onesnaženost s plastiko v vodi iz vodovodnega omrežja po mestih po celem svetu,« povzema poročilo nemška tiskovna agencija dpa.

Onesnaženost s plastiko je vseprisotna

V poročilu, pri katerem je sodeloval tudi strokovnjak za zdravstvo z ameriške univerze v Minnesoti, med drugim piše, da »od dvoran ameriškega Kapitola do obal jezera Viktorija v Ugandi, ženske, otroci, moški in dojenčki zaužijejo plastiko z vsakim kozarcem vode«. Več kot 80 odstotkov vzorcev, ki so jih zbrali na petih celinah, je bilo namreč onesnaženih s plastičnimi mikrodelci.

Organizacija za varstvo okolja Greenpeace je dejala, da je poročilo o onesnaženi vodovodni vodi le še eno potrdilo, da je onesnaženost s plastiko prisotna povsod.

Nas bo to streznilo?

»To bi nas moralo strezniti,« je v poročilu komentiral Nobelov nagrajenec za mir Mohamed Junus. »Vedeli smo, da se ta plastika vrača prek prehranske verige,« je dejal in dodal, da je sedaj dokazano, da se vrača tudi prek pitne vode.

Poročilo je osvetlilo tudi možne rešitve, med drugim programe, ki bi plastiko spreminjali v gorivo, boljše ločevanje plastičnih odpadkov in celo razvoj novih materialov, ki ne bi proizvajali mikrodelcev.