Ženske imajo rade nekoliko toplejše stanovanje, zato jih kar 40 odstotkov za hrbtom svojih partnerjev nastavlja višjo temperaturo na termostatu. Za to pa obstaja znanstvena razlaga. Po raziskavi, ki so jo leta 2015 opravili nizozemski znanstveniki, znaša idealna sobna temperatura za ženske med 24 in 25 stopinj Celzija, kar je za 2,5 stopinje več, kot je idealno za moške. Telesna temperatura žensk in moških je sicer približno enaka, vendar je zaznavanje temperature v prostoru odvisno od kože – ta pa je pri ženskah malce hladnejša.

Krivec je ženski hormon estrogen

Neka druga raziskava je pokazala, da je povprečna temperatura ženskih rok, ki so izpostavljene hladu, skoraj za tri stopinje Celzija nižja kot pri moških. Dejavnik, ki pripomore k razlikam, je ženski hormon estrogen, zaradi katerega je kri gostejša, in ki upočasnjuje njen pretok proti krvnim žilicam v nekaterih delih telesa, kot so prsti na rokah in nogah, zaradi tega pa so udi hladnejši. Ženskam je še hladneje, ko imajo ovulacijo, ker je takrat raven estrogena v njihovem organizmu še višja kot običajno.

Pomembno vlogo igra tudi hitrost presnove

Tudi metabolizem igra pomembno vlogo, ko gre za občutek toplote. Ženske imajo namreč slabši oziroma počasnejši metabolizem kot moški, ker imajo slednji višji odstotek mišične mase, ki vpliva na hitrejšo bazalno presnovo. Ob tem je tudi krvni obtok hitrejši, zato je organizem bolj segret, rezultat tega pa je, da je moškim manj hladno kot ženskam.

Vir: www.independent.co.uk