Mogoče jih resda imenujemo radiatorji, ampak bi jih zlahka preimenovali v konvektorje, saj se večina toplote, pridobljene iz klasičnih radiatorjev, premakne v prostor s konvekcijo. Zrak, ki se med rebri radiatorja segreje, se namreč dvigne proti stropu in se nato premakne po vsej sobi. Nekaj toplote se sicer prenese z direktnim sevanjem, vendar je ta količina majhna.

Prosta pot toploti

Ravno zaradi tega jih ne smemo zakrivati, postavljati prednje pohištva, sobnih rastlin ali druge opreme, pa tudi zavese naj ne bodo dolge. Izogibajte se različnim lesenim ploščam, srebrnim folijam in pločevini, saj vse, kar blokira pretok zraka, zmanjšuje njegovo učinkovitost. Energijske izgube so v vsakem primeru precejšnje, zato prostor okoli radiatorja izpraznite.

Folija na steni za radiatorjem

Odsevne aluminijaste ali podobne folije, pritrjene na steno za radiatorjem, pa dejansko lahko izboljšajo energijsko učinkovitost teh grelnih naprav. Namesto da bi šla toplota najprej neposredno do stropa, se od folije odbije nazaj v bivalni prostor. Folija pa bo odbila tudi toploto, ki bi jo drugače absorbiral zid.

Kdaj je prekrivanje vseeno potrebno?

Nekatere sodobnejše radiatorje, na primer parne ali takšne iz bakra, proizvajalci izdelujejo skupaj z integriranim pokrivalom. Ti varnostno prekrivalo potrebujejo, saj se ogrejejo na ekstremno visoke temperature, nevarne za vse, ki se jih dotaknejo. Pri standardnih radiatorjih iz litega železa pa je pokrivalo povsem odveč.