Do 30-odstotni prihranek energije

Dodajte še plast izolacijskega materiala, ki čez dan shranjuje toploto in jo ponoči sprošča, in dobite pametno steno RavenSkin Smart Wall System. Med proizvodnjo oken določijo temperaturo, pri kateri se bodo temneje obarvala – ko ta potemnijo, se sončni žarki od njih odbijajo. Četudi so stekla niansirana, pa še vedno vidimo skoznje, saj potemnijo le na zunanji strani, kar je prednost v primerjavi z zastori ali zavesami, ki blokirajo naravno svetlobo.

ravenbrick_technology_diagram.jpg

Pametni sistem obljublja do 30-odstotni prihranek energije za ogrevanje in hlajenje, zato so v podjetju RavenBrick prepričani, da bo tehnologija povrnila stroške vgraditve. Sistem infrardečega napajanja ne potrebuje elektrike, žic ali drugih pripomočkov, zato je preprost in poceni za vzdrževanje. Kar je najboljše, pa je, da ga je mogoče vgraditi tudi v starejše zgradbe, ne da bi bilo treba poseči v njihovo konstrukcijo.

ravenwindow1.jpg

Na prodaj prihodnje leto

Tehnologija je delo Willa McCarthyja, znanstvenika, ki je pisal za ugledni reviji Nature in Wired ter objavil serijo znanstvenofantastičnih romanov in knjigo o kvantni fiziki Hacking Matter. Koliko bo pametni sistem stal, še ni znano, na trgu pa bo že prihodnje leto.