Pred mariborsko mestno hišo bo danes popoldne spet glasno. Pol ure pred pričetkom seje mestnega sveta se bo tam zbrala navijaška skupina Viole. »Pade tribuna, padete vi!« bodo glasno sporočili mestnim svetnikom in od njih terjali, naj nemudoma zagotovijo denar za financiranje prenove Ljudskega vrta, stadion pa naj najkasneje avgusta 2018 dobi novo zahodno tribuno, ki bo ustrezala vsem kriterijem Uefe. Njihova pričakovanja ne bodo uresničena. Nove tribune pred letom 2019 ne bo, ne glede na to, kako hitro bo mestni svet odprl finančno pipo.

Župan Andrej Fištravec se izgovarja, da doslej niso mogli udejanjiti projekta, ker so morali poprej odplačati stare dolgove. Vpogled v občinsko dokumentacijo razkriva, da bo zamuda pri prenovi zahodne tribune stadiona Ljudski vrt predvsem posledica nedejavnosti občine, ki v minulih letih ni opravila svojih nalog.

Finančno hitenje brez občinskih dokumentov

Decembra 2013, na pričetku prvega Fištravčevega županskega mandata, je mestni svet obravnaval in potrdil dokument identifikacije investicijskega programa prenove dotrajane stadionske tribune. Predvideval je, da bo 96 odstotkov vrednosti naložbe poplačal zasebni vlagatelj. »Izvedba gradbeno-obrtniških del je načrtovana v letih 2015 in 2016,« piše v gradivu.

Storilo se ni nič. Pa ne zgolj zato, ker je občina kar tri leta neuspešno iskala zasebnika, ki bi plačal obnovo stadiona. Iz javno dostopne dokumentacije je razvidno, da je Fištravec šele 6. oktobra, to je komaj šest dni pred odmevno sejo mestnega sveta, objavil občinska stališča do pripomb, podanih na javni razgrnitvi osnutka novega ureditvenega načrta Ljudskega vrta. »Občina še nima ureditvenega načrta, ki je prvi pogoj, da se sploh lahko naroči kakršna koli projektna in naložbena dokumentacija,« opozarja Gregor Ficko, nekdanji direktor direkcije za ceste in glasen kritik mariborske mestne oblasti.

Iz gradiva iz leta 2013 izhaja, da bi občina morala vso to dokumentacijo zagotoviti najkasneje leta 2015. Zato ni izvedljivega scenarija, po katerem bi občina pred januarjem 2019 imela v rokah pravnomočno gradbeno dovoljenje in sklenjeno pogodbo z izvajalcem gradbenih del, trdi Ficko, zdaj direktor Komunale Radlje.

Klub več let molčal, zdaj pritiska in zavaja

Kaže izpostaviti, da vodstvo NK Maribor v preteklih letih ni javno kritiziralo mestne oblasti, zato ker je zamujalo pri pridobivanju dokumentacije. V četrtek pa je navedlo neresničen podatek, da bo nujna prenova stadiona stala štiri milijone evrov. Dejansko bo treba za novo zahodno tribuno odšteti milijon evrov več. V znesek namreč niso všteli opreme, stolov, vhodov, ograj, varnostnih sistemov, je poročal Večer. »Žal tega pred nekaj dnevi še nismo vedeli,« se je izgovarjal Stipe Jerič, tiskovni predstavnik NK Maribor.

Pregrevanje mestnega ozračja s prenovo Ljudskega vrta deluje načrtovano. Minuli teden je hitenje najprej terjalo vodstvo NK Maribor z domnevno grožnjo, da bo moral Maribor evropske tekme v prihodnje igrati v Stožicah. Podžupan Saša Pelko je nato na facebooku objavil seznam svetnic in svetnic, ki so nasprotovali ekspresnemu spreminjanju proračunskih postavk po nareku županstva, ter jih očrnil, da so proti prenovi Ljudskega vrta. Spomnimo: Pelko je bil eden izmed administratorjev anonimne facebook strani Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki je aktivno hujskala k demonstracijam, na katerih so vidno vlogo odigrale viole in navsezadnje tudi pripomogle k temu, da je Kangler odstopil, nasledil pa ga je Fištravec.

Razgreta razprava o nujni prenovi stadiona je dejansko le dimna zavesa, je ogorčena mestna opozicija, ki enoglasno podpira prenovo stadiona. Ekipa župana Andreja Fištravca skuša zamegliti manever, s katerim bi si v proračunu volilnega leta 2018 po hitrem postopku zagotovila kar 26 milijonov evrov za financiranje tistih postavk in projektov, ki bi jim izboljšali možnosti za ponovno izvolitev. Med drugim si županovi želijo več kot 40-odstotno povečati proračun protokola in službe za odnose z javnostmi.