Slovenska sodišča imajo neredko težave pri vročanju pošte. Kljub temu je ravnanje mariborskega župana Andreja Fištravca zelo neobičajno. Tudi on ne dviguje sodne pošte okrožnega sodišča v Mariboru, čeprav ni obdolženec, temveč zasebni tožnik.

Lansko pomlad je bil Fištravec dalj časa odsoten z delovnega mesta na mariborski občini. Med drugim je manjkal na dveh pomembnih sejah občinskega sveta, na katerih so svetniki sprejemali gradivo za proračun in reorganizacijo mestne uprave. V javnosti se je veliko ugibalo, kje je župan in kaj počne, nazadnje pa se je razkrilo, da je zbolela njegova soproga. »Odsoten je zaradi družinskih razlogov,« je njegov kabinet takrat sporočil javnosti.

Čeprav ne spremlja medijev, ga je zbodel članek

Pri poročanju o županovi odsotnosti je novinar tabloida Svet24 Gabrijel Toplak namočil svoje pero v najbolj žolčno rumenilo. Mariborski župan naj bi bil v tujini na zdravljenju je bil naslov prispevka, v katerem je Toplak 2. aprila lani objavil neuradno informacijo, da naj bi se Fištravec v Avstriji zdravil zaradi zasvojenosti s prepovedanimi drogami. »Pa ne gre za prvoaprilsko šalo, saj so se govorice pojavile v torek. Ne nazadnje se župan ob kandidaturi ni upal testirati,« je Toplak povzel informacijo nekega anonimnega vira.

Zdaj že nekdanja mariborska podžupanja Jelka Černivec je po svojem odstopu s funkcije razkrila medijem, da župan sploh ne spremlja medijev, »ve le to, kar mu člani njegove najožje ekipe zjutraj povedo«. Toplakov zapis pa je Fištravec očitno prebral in sklenil sprožiti kazenski postopek, v katerem novinarju očita obrekovanje. Kazenski zakonik predpisuje, da se storilca tega kaznivega dejanja kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Včerajšnjega predobravnavnega naroka so se poleg okrožne sodnice Barbare Nerat in tipkarice udeležili obdolženi Toplak, njegova zagovornica Tadeja Medic in več predstavnikov javnosti. Klop, za katero bi moral sesti zasebni tožilec, pa je ostala prazna. »Sodišču ni uspelo vročiti vabila dr. Andreju Fištravcu,« je zbranim pojasnila Neratova. Ni imela druge zakonske možnosti, kot da je narok preklicala in ga prestavila na 24. februar.

Iz nadaljnjega navajanja sodnice je bilo mogoče razbrati, da Fištravec kronično ne dviguje pošte s sodišča. Nalog za plačilo 120 evrov sodne takse za sprožitev kazenskega postopka so mu morali poslati dvakrat. Dopisa, v katerem ga je sodišče obvestilo, da je zunajrazpravni senat zavrnil Toplakov ugovor zoper obtožbo, pa sploh ni dvignil.

Med narokom sestankoval s Kitajci

Ko se je opisano odvijalo v sobi 46 mariborskega sodišča, je imel Fištravec protokolarni dogodek v 800 metrov oddaljeni mestni upravi. Sprejel je delegacijo kitajske občine Nandžing. Župana Miao Ruilina so spremljali še direktor občinske uprave, direktor občinskega oddelka za ekonomijo in informacijsko tehnologijo, direktor občinskega oddelka za trgovino, direktor občinskega oddelka za šport ter direktor občinskega oddelka za zunanje zadeve. Na sestanku je bil tudi kitajski veleposlanik v Ljubljani Ye Hao, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Na novinarsko vprašanje, zakaj ne dviguje sodnih pošiljk, se je Fištravec izgovarjal: »Nekaj je prišlo domov, prejšnji teden sem to mislil dvigniti, pa sem bil na nekih pregledih in mi časovno ni zneslo. Niti nisem vedel, za kaj gre.« Vztrajal bo pri sodnem pregonu novinarja. »Mislim, da je bilo neprimerno govorjenje o tem, da sem narkoman in da se zdravim v tujini,« je dejal.