Rafael Nadal je pred današnjim porazom na trdi podlagi nanizal kar 16 zaporednih zmag in znova ujel formo iz preteklosti. Toda namesto pravega boja smo znova videli zelo živčnega Španca, ki na ta način ni mogel biti enakovreden nasprotnik švicarskemu asu.

Dvoboj je spominjal na tiste z začetka letošnje sezone, ko je Federer slavil v finalu OP Avstralije in recimo Indian Wellsu. Deloval je sproščeno, servisna igra ni bila niti enkrat samkrat pod resnim vprašajem, na drugi strani pa njegov španski tekmec ni prikazal tistega, kar je kazal še včeraj proti Marinu Čiliću in obenem delal veliko neizsiljenih napak ob situacijah, ki jih sicer najboljši zaključujejo brez vsakršnih težav.

Boj za številko ena ob koncu sezone bo tako vsaj v teoriji odprt vse do zadnjega, a točkovni naskok na elektronski lestvici Španca je vendarle izdaten. Vsekakor pa bi bilo za teniške navdušence dobro, če bi našel način, kako se otresti živčnosti, saj špansko-švicarski dvoboji postajajo redkost.

Za velikega Federerja je to še ena suverena zmaga, za katero je potreboval vsega uro in dvanajst minut ter s tem prišel do 94. kariernega slavja. Z današnjim dnevom se je Švicar na lestvici rekorderjev na drugem mestu v tem pogledu izenačil z Ivanom Lendlom, s 109 uspehi pa še naprej vodi Američan Jimmy Connors. Nadal je do sedaj osvojil 75 turnirjev.