V Šanghaju je bil prve dneve turnirja serije masters v središču pozornosti Nick Kyrgios. Dva dneva po tem, ko je izgubil finale v Pekingu proti Rafaelu Nadalu, v katerem se je obnašal nešportno, se Avstralec še ni pomiril. Kyrgios je namreč v Šanghaju po izgubljenem prvem nizu proti Američanu Stevu Johnsonu brez obrazložitve dvoboj predal in zapustil prizorišče. Že med dvobojem je bil deležen žvižgov s tribun, saj gledalci še niso pozabili Avstralčevih nešportnih potez od leta prej, ko je eksplodiral v dvoboju proti Miši Zverevu.

Nešportna poteza bo Kyrgiosa drago stala, saj mu organizatorji ne bodo nakazali zaslužka za poraz v prvem krogu, ki znaša okoli 20.000 evrov. Poleg tega pa ga je mednarodna teniška organizacija kaznovala z dodatnih 10.000 ameriških dolarjev kazni zaradi nešportne poteze. Skupno z lansko kaznijo v Šanghaju, ko se je Kyrgios prepiral s sodnikom in publiko in bil kaznovan s 15.000 evri in tritedensko prepovedjo igranja, je Avstralec na Kitajskem izgubil že veliko denarja.

Prvi igralec sveta Rafael Nadal ostaja neporažen na Kitajskem. Po zmagi v Pekingu je dobil oba dvoboja v Šanghaju in se prepričljivo uvrstil med najboljšo osmerico. Španec je za zmagi proti Jaredu Donaldsonu in Fabiu Fogniniju potreboval manj kot dve uri. Danes bo imel težje delo, ko mu bo nasproti mreže stal Grigor Dimitrov. Bolgar je prejšnji teden v Pekingu Nadalu odvzel niz. V Šanghaju se v lepi luči kaže tudi Juan Martin del Potro. Argentinec je v osmini finala premagal četrtega igralca sveta Aleksandra Zvereva. Nemec je v drugem krogu izločil Aljaža Bedeneta, ki je dvoboj po ekspresno izgubljenih štirih igrah predal. Bedene bo za uvrstitev v drugi krog prejel 40.975 ameriških dolarjev. V Šangaju je včeraj navdušil tudi Roger Federer. Švicar je v uri in minuti strl odpor Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova ter se prepričljivo uvrstil v četrtfinale, v katerem se bo pomeril s Francozom Richardom Gasquetom.

Pestro dogajanje je tudi zunaj teniških turnirjev. Številni poškodovani igralci, ki so krojili svetovni vrh, se pripravljajo na OP Avstralije, prvi veliki turnir v novem koledarskem letu. Vse pogostejše so govorice, da naj bi štiri mesece po rojstvu hčerke v Melbournu nastopila tudi Serena Williams. Nastop Novaka Đokovića je precej bolj zanesljiv. Srb je ta teden na družbenih omrežjih objavil novico, da mu gre na treningih po načrtih, da je fizično odlično pripravljen, da pa po poškodbi desne roke še ne vadi z loparjem. Teniški strokovnjaki menijo, da se bo Đoković vrnil na teniška igrišča zelo močan. »Glede na to, da Nadal in Federer v tej sezoni krojita teniški vrh, je logično, da je največ govora o njima. Menim, da bosta drugo leto dobila dostojnega tekmeca v Novaku Đokoviću, ki zanesljivo še ni rekel zadnje besede,« opozarja Carlos Moya, nekdanji prvi igralec sveta in trener Rafaela Nadala. Srbski tenis v teh dneh v odsotnosti Đokovića odlično nadomešča Viktor Troicki, ki se je včeraj v Šanghaju po zmagi nad Johnom Isnerjem uvrstil v četrtfinale.