Rafael Nadal je upravičil vlogo favorita in v finalu US Opna, zadnjega letošnjega turnirja velike četverice, s 6:3, 6:3, 6:4 nadigral Južnoafričana Kevina Andersona. Španec je po Rolandu Garrosu dobil drugi največji turnir v sezoni ter se na večni lestvici s šestnajstimi lovorikami utrdil na drugem mestu. Pred njim je z devetnajstimi le Roger Federer, ob Nadalu edini igralec sezone, ki je dobil turnir za grand slam. Švicar je bil najboljši v Melbournu in Wimbledonu.

Najboljši španski igralec vseh časov je finalni dvoboj odigral najbolje od vseh sedmih v New Yorku. Kevin Andersson, ki je pri 31 letih prvič igral v velikem finalu, je igral dobro, a ne vrhunsko, da bi lahko bolj pritiskal na Nadala. Španec je vračal začetne udarce več kot pet metrov od zadnje črte, močne udarce Južnoafričana je večinoma zlahka vračal v polje. Potrpežljivo je čakal na napako nasprotnika ali slabše odigrano žogico, po kateri je suvereno zaključeval udarce.

Nadal je dobil dva turnirja največje četverice prvič po letu 2013, ko je bil prav tako najboljši v Parizu in New Yorku. »Neverjetno, da mi je to uspelo v tej sezoni. Tega pred odhodom v Avstralijo res nisem pričakoval. A je šlo v tej sezoni vse po načrtih. Ker sem bil zdrav, sem se lahko osredotočil le na igro,« je po tretji zmagi v ZDA pripovedoval Rafael Nadal. Vse svoje uspehe je dosegel s stricem Tonyjem Nadalom, ki ga je na trenerski tribuni vodil zadnjič na turnirjih za grand slam. »Hvaležen sem mu za vse, kar je storil zame. Brez njega ne bi nikoli dosegel tega, kar sem. Morda sploh ne bi igral tenisa,« pravi Nadal, ki bo naslednje uspehe lovil s Carlosom Moyo, nekdanjim prvim igralcem sveta, s katerim sodelujeta že vse letošnje leto. Tony Nadal si je našel nov izziv, saj bo vodil teniško akademijo Rafaela Nadala na Majorki.

Analiza Nadalovih rezultatov na turnirjih za grand slam razkriva, da je obe lovoriki osvojil izjemno suvereno. V Parizu ni izgubil nobenega niza, v New Yorku zgolj tri. Japonec Taro Daniel ter Argentinca Leonardo Mayer in Juan Martin del Potro so proti Nadalu dobili prvi niz, v nadaljevanju pa so dobili teniško lekcijo kot vsi drugi štirje igralci, ki jih je Nadal premagal na zmagoviti ameriški poti – Srb Dušan Lajović, Ukrajinec Aleksandr Dolgopolov, Rus Andrej Rublev in Kevin Anderson. V Melbournu je Nadal klonil v finalu proti Rogerju Federerju, s katerim je v tej sezoni izgubil vse tri medsebojne dvoboje. Na wimbledonski travi pa ga je v osmini finala presenetljivo ugnal Luksemburžan Gilles Müller.

Na svetovni lestvici je Nadal na prvem mestu utrdil vodstvo pred tekmeci, saj ima pred najbližjim zasledovalcem Federerjem več kot 2000 točk prednosti. Med najboljšo peterico sta se prebila Nemec Aleksander Zverev in Hrvat Marin Čilić, iz nje pa sta izpadla Srb Novak Đoković in Švicar Stan Wawrinka. Blaž Kavčič je z 89. mesta nazadoval na stoto. Pri ženskah je prvič v karieri postala prva igralka sveta Garbine Muguruza, najboljša Slovenka Polona Hercog pa zaseda 183. mesto.