Stanje v slovenski košarki se je z današnjim dnem vrnilo v ustaljene tirnice. Spor med klubi, Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) in sodniki, ki so zaradi znižanja kilometrine z 32 na 18 centov stavkali, je razrešen, obenem pa je članska reprezentanca dobila tudi novega selektorja. Kot smo v Dnevniku napovedali, je to postal Rado Trifunović, medtem ko Igor Kokoškov, ki je na preteklem evropskem prvenstvu Slovenijo popeljal do zlatega odličja, ostaja del strokovnega štaba kot svetovalec.

Trifunović se zaveda, da mora upravičiti zaupanje

»To, da me je vodstvo KZS postavilo na mesto selektorja moške članske reprezentance, mi zelo veliko pomeni. Počaščen sem, da sem bil izbran za tako pomembno funkcijo. Hkrati se zavedam, da moram kot selektor reprezentance upravičiti zaupanje. Veselim se, da bo z reprezentanco še naprej sodeloval Igor Kokoškov, ki bo svetoval, in da bomo vsi trije pomočniki, ki smo bili na zadnjem evropskem prvenstvu, sodelovali tudi v prihodnje. Poleg Aleksandra Sekulića in Jake Lakoviča se bo trenerskemu štabu pridružil še Jernej Valentinčič. Čez dober mesec nas čakata že prvi kvalifikacijski tekmi, na kateri se moramo dobro pripraviti,« je iz Združenih držav Amerike sporočil Rado Trifunović. 44-letnik je v Kalifornijo odšel na povabilo univerze UCLA, saj trenerje onkraj Atlantika zanima delo z mlajšimi starostnimi kategorijami in uvajanje igralcev v člansko košarko – reprezentanco.

Odločitev KZS, da na mesto selektorja imenuje Rada Trifunovića, je smiselna. V zadnjih treh letih je bil namreč najprej pomočnik Jureta Zdovca, nato pa Igorja Kokoškova. Ker bodo imele reprezentance pred tekmami v kvalifikacijskih oknih le nekaj dni časa za uigravanje, je pomembno, da bo nadaljeval nastavljeni sistem, ki ga igralci že poznajo. »Rado Trifunović se je izkazal kot prava oseba, da v tem negotovem obdobju kvalifikacij za SP prevzame odgovorno nalogo. Je vrhunski strokovnjak, ki je bil na zadnjih treh reprezentančnih akcijah selektorjeva desna roka. S to rešitvijo smo poleg tega, da krmilo prevzame zelo kompetentna oseba, našli tudi način, da v trenerski ekipi kot svetovalca zadržimo dosedanjega selektorja Igorja Kokoškova, ki je z veseljem sprejel novo vlogo,« je dodal predsednik KZS Matej Erjavec.

Sodniki in klubi v iskanju večplastne rešitve

Na današnji korespondenčni seji izvršnega odbora KZS je bil soglasno sprejet tudi predlog predstavnikov združenj klubov in Društva košarkarskih sodnikov Slovenije, da se sklep pod 8. točko redne, 24. seje IO KZS z dne 29. maja 2017 zamrzne oziroma se izglasuje moratorij na izvajanje do 30. aprila 2018. Konec tedna se bodo tako začela vsa slovenska ligaška tekmovanja. Termine za prestavljene tekme bo košarkarska zveza določila naknadno. »Sodniki smo veseli, da smo dosegli dogovor in da se bodo vsa tekmovanja začela. Zavezali smo se, da v prihodnjih šestih mesecih najdemo sistemsko rešitev za sodniške stroške,« nam je v pogovoru povedal v. d. predsednika Društva košarkarskih sodnikov Željko Jovanović, ki si bo prizadeval za iskanje večplastne rešitve: »Problem je raznolik. Na eni strani imamo profesionalne in polprofesionalne klube, na drugi strani pa nižjeligaške klube, ki so bolj kot ne dobro organizirana rekreacija, klube, ki imajo le članske ekipe, in take, ki imajo le mlajše kategorije. Težko je uskladiti stroške, saj ima vsaka liga svoje zahteve. Zato je smiselno, da pogovori potekajo ločeno. Potruditi se moramo in najti rešitve, ki bodo zadovoljile vse strani.«