Minila so več kot tri leta, odkar je ekipa župana Andreja Fištravca objavila predvolilni pamflet. V njem je napovedala, da bodo za sanacijo zahodne tribune stadiona Ljudski vrt poskrbeli »v najkrajšem možnem času«. Po Fištravčevi zmagali na volitvah pa so ostale samo obljube, saj se v Ljudskem vrtu ni prenovilo skorajda nič. Minuli teden so Fištravčevi skušali ta projekt bliskovito spraviti skozi proceduro, skupaj v sklopu s številnimi drugimi spornimi projekti. Vendar je taktika naletela na odpor mestnih svetnikov.

Nanje je že prej javno pritisnilo vodstvo nogometnega kluba. Terjalo je, da mora mesto takoj podpreti štirimilijonsko naložbo v prenovo stadiona Ljudski vrt, ki poleg nove tribune predvideva še dva milijona evrov vredno prenovo travne ruše. V NK Maribor trdijo, da na obstoječem stadionu v prihodnje ne bodo več mogli igrati evropskih tekem, pri čemer teh črnogledih napovedi niso podrobneje utemeljili ali jih podkrepili s kakšnimi verodostojnimi dokazi.

Za nenadno hitenje ni utemeljenih razlogov

V četrtek se je župan znašel v ofsajdu, ko je predlagal mestnemu svetu, da naj potrebne štiri milijone evrov ekspresno zagotovi v proračunih za leti 2018 in 2019. Večina je bila namreč proti temu, da bi se proračun za leto 2018 spremenil po skrajšanem postopku, ker za takšno hitenje ni utemeljenih razlogov. Naložbo v Ljudski vrt in številne nove projekte županove ekipe bodo umeščali v proračun po običajnem, dvofaznem postopku.

»Te sanacije bi morale biti izvedene že zdavnaj, delamo pa šele, ko nam teče voda v grlo,« je opozoril Donald Keranović iz Stranke mladih – Zeleni Evrope. Fištravec, ki se rad označuje kot župan najbolj nogometnega mesta v Sloveniji, mu je odvrnil, da je občina prej morala odplačati stare dolgove in da so šele zdaj pridobili potrebna državna in evropska sredstva.

Razprava pa se je nato preselila na družbena omrežja. Podžupan Saša Pelko je namreč na facebooku objavil izid glasovanja in je tiste, ki so bili proti skrajšanemu postopku, ožigosal, da jim je vseeno za Ljudski vrt. Po objavi ogorčenih komentarjev – oglasila se je tudi navijaška skupina Viole – so vsi štirje svetniki NLS zaradi domnevnih groženj zapustili sejo, ki je zaradi tega postala nesklepčna in se bo nadaljevala v ponedeljek.

Z zapiranjem stadiona grozili že leta 2014

»Večkrat smo že doživeli zavajanje županove ekipe in smo bili prisiljeni sprejemati pomembne odločitve tik pred zdajci,« je potek seje včeraj komentirala mariborska mestna svetnica SMC Helena Kujundžić Lukaček. »Tokratno dogajanje v mestnem svetu presega vse meje dobrega okusa in prikazuje, kako župan zavaja javnost ter s tem izvaja nedopusten pritisk na mestne svetnike.«

Mestna oblast, ki zdaj odgovornost prelaga na mestni svet, v minulih treh letih ni storila ničesar oprijemljivega za zagon sanacije spomeniško zaščitene tribune. Spomnimo, evropska nogometna zveza (Uefa) naj bi že leta 2014 zagrozila, da bo prepovedala tekmovanja v Ljudskem vrtu, ker tribuna niti približno ne dosega evropskih standardov. Sanitarij nima, streha zamaka, neprimeren je tudi prostor za novinarje in snemalce. To dotrajanost je leta 2014 opazil tudi gradbeni inšpektorat, ki je izdal odločbo, po kateri bi morala občina že do konca leta 2015 sanirati 45 let staro tribuno. A niti ta inšpekcijski ukrep ni zagnal celovite prenove, za katero je občina še letos predvidevala, da bo 96 odstotkov njene vrednosti plačal zasebni partner. Zanimanja ni izkazal nihče. Investicijo bo zdaj v celoti plačalo mesto Maribor, z najemom bančnega posojila.