Potres bo, je zakričal Mitja Viler. Saj se še ni dobro zavedal. Trans. »Majke mi!« je dodal. Po domače. Objel je novinarja pred kamerami. Kričalo, jokalo in skakalo se je. Maribor se ni samo uvrstil v ligo prvakov. Maribor je navalil v ligo prvakov. »Fantje so leteli po igrišču!« je kipelo iz Darka Milaniča. Upravičeno. Še tretjič bodo vijoličasti igrali med elito! Storili so ne samo vse, kar so Izraelci naredili na prvi tekmi njim, vrnili so jim dvojno. Turner stadion nikakor ni mogel tekmovati z Ljudskim vrtom. Hapoel pa ne več z Mariborom. »Toliko se je zgodilo, zaslužili smo si tudi 4:0, ampak moraš trpeti. Danes bo potres v Mariboru. Ne zavedam se, udaril sem…« Tako je rekel Mitja Viler. In udaril.

Tokrat ni dilem. Ni bila podaja kot proti Zrinjskemu. Ne. Niti malo mu ni prišel do živega trenutek, vreden 12,6 milijona evrov, mariborske čage, tretjih sanj v živo. »Dobro sezono imam,« je pojasnil, zakaj je izstrelil na polno, neizprosno po odbitku akcije, ki jo je začel razpoloženi Valon Ahmedi. Devet golov je zabil Viler za Maribor, še tretjega v kvalifikacijah za ligo prvakov, drugega letos. On je bil spet tisti nepričakovani adut, odgovor na vprašanje, kdo ga bo zabil, če Tavares ne bo dovolj.

Barak Bakhar je slepo verjel, da bo 2:1 očitno dovolj. Pet mož, še Hatema Elhameda je zbil v zadnjo vrsto, Anthonyja Nwakaemeja postavil v sredino, podcenil zmožnosti vijoličastih in taktično zgrešil. Gostje so za svojo prvo ligo prvakov zaman čakali na protinapade, le od daleč je šlo. Maribor je ob tako organiziranem dvojcu Vrhovec in Kabha ter predanih bočnih Vilerju in Milcu vsaj tako domačijska ekipa kot Hapoel, šli so neustrašno, tako kot v končnici le redko. Darko Milanič ni toliko presenetil, da je Gregorja Bajdeta poslal golu naproti namesto Dina Hotića. Bolj je zalegla njegova celovita taktika. Ne ravno vsi v napad, ampak po gol. Tudi ko ga je Viler zabil. Ob polčasu je lahko stadion upravičeno glasno kričal: Liga prvakov! Izraelci so komaj dojeli, kaj jih je doletelo.

»Bodo trenutki, ko se bomo morali braniti z desetimi, vendar se nikakor se ne smemo pomakniti nazaj. Zdaj imamo vse v svojih rokah,« je Milaničev pomočnik Saša Gajser razkril med polčasom. Še po drugi gol, nikakor v bunker, tako pogumno je krenil Maribor.

Izraelci so tvegali. Ne na glavo, vendar so. Bakhar je stavil na Michaela Ohano. Saj je prodiral, tudi Nwakaeme je pokazal svojo hitrost, toda Martin Milec se v drugo ni več dal. Pospravil je, kolikor je lahko, dvojec, ki je sicer iskal Tomaša Pekharta in strel z glavo. Toda to ni bila tekma Hapoela. To je bila tekma Maribora. Vijoličasti se niso zadovoljili z enim golom, vzeli so ponujeni prostor in imeli prek Damjana Boharja polpriložnosti, toda glavno je imel Hapoel. Vendar če je Nwakaeme še zmogel mimo Milca, njegov strel z glavo, kot penal, ni mogel mimo Jasmina Handanovića. Parada, obramba, potres. Liga prvakov!

Drugi izidi kvalifikacij za ligo prvakov: Astana – Celtic Glasgow 4:3, naprej Glasgow z 8:3, Nica – Napoli 0:2, naprej Napoli s 4:0, Rijeka – Olympiakos Pirej 0:1, naprej Olympiakos s 3:1, Sevilla – Istanbul Basaksehir 2:2, naprej Sevilla s 4:3.