Debeli otroci bodo po vsej verjetnosti odrasli v debele odrasle, to pa predstavlja pomemben dejavnik tveganja za določene zdravstvene težave, pravijo strokovnjaki. Posamezniki s prekomerno težo imajo veliko več možnosti, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2, bolezni srca in določene vrste raka, kot so rak dojke in debelega črevesja.

V okviru analize, ki so jo naredili pri ugledni angleški reviji The Lancet in je največja te vrste, so opazovali trende debelosti v več kot 200 državah. Med drugim so ugotovili, da je Veliki Britaniji debel že vsak deseti otrok, star od pet do 19 let.

Analiza je bila objavljena ob svetovnem dnevu debelosti, 11. oktobra, ravno v času, ko so raziskovalci pri Svetovni znanstveni organizaciji (WHO) opozorili na stroške, povezane z zdravljenjem bolezni, ki so posledica prekomerne teže. V svetovnem merilu bodo ti stroški od leta 2015 letno presegli 920 milijard funtov.

Debelost postaja nekaj normalnega

Čeprav se težave z debelostjo pri otrocih v mnogih državah z visokim dohodkom stabilizira, se število v mnogih drugih državah povečuje z neverjetno hitrostjo, je povedal vodja raziskovalcev profesor Majid Ezzati iz Imperial College London. Eden glavnih krivcev za debelost pri otrocih je lahko dostopna, cenena in redilna hrana, ki je agresivno promovirana.

Število predebelih otrok se je najbolj povečalo v vzhodni Aziji. V zadnjih letih so tako največji porast zabeležili na Kitajskem in v Indiji. Še posebej pa izstopa Polinezija in Mikronezija, kjer je kar okoli polovica otrok predebelih. Raziskovalci pravijo, da če se bodo trendi nadaljevali v tej smeri, bo debelost postala bolj pogosta kot podhranjenost. Slednja je v upadu vse od leta 2000.

Samo priporočila ne bodo dovolj

»To je velik problem, ki se bo še poslabšal. Tudi suhi ljudje so težji, kot so bili pred desetimi leti,« je povedal Harry Rutter iz Londonske šole za higieno in tropsko medicino in dodal, da nismo postali šibki, leni in pohlepni, le svet okoli nas se spreminja.

Medtem ko Alison Tedstone, ena pomembnejših nutricistk v Angliji, poudarja, da samo priporočila ne bodo dovolj: »Čeprav je izobraževanje in informiranje pomembno, bodo potrebni večji ukrepi, ki nam bodo pomagali zmanjšati porabo kalorij in nas usmerili k zdravi prehrani.« Obdavčitev sladkih pijač je prav gotovo korak v pravo smer. Do sedaj je tovrstni davek uvedlo več kot 20 držav po svetu.