Ob letošnjem svetovnem dnevu ledvic, ki ga bomo zaznamovali 9. marca, opozarjajo na škodljive posledice, ki jih ima debelost za zdravje ledvic, in vlogo debelosti pri razvoju kronične ledvične bolezni.

Ledvice so čistilna naprava telesa, saj se v njih iz krvi izločajo odpadne snovi, ki jih zaužijemo s hrano in pijačo. Če ledvice ne delujejo dobro, ima to številne posledice, saj se poruši cela vrsta ravnovesij v telesu. Bolniki slabšega delovanja ledvic ne opazijo, saj to ne boli. Na to, da je nekaj narobe, pogosto opozorita šele povišan krvni tlak in penjenje seča, kar je posledica beljakovin v seču, količina seča pa ni zmanjšana, pojasnjuje nefrolog mag. Vladimir Premru, s kliničnega oddelka za nefrologijo v UKC Ljubljana.

Zmanjšano delovanje ledvic ponavadi odkrijejo naključno, ko posameznika pošljejo na pregled krvi in povišana vrednost kreatinina pokaže, da ledvice ne čistijo več dovolj dobro krvi. Na osnovi krvnih izvidov nato ocenijo, kakšna je funkcionalnost ledvic. Znak, da je nekaj narobe, je tudi, ko ob preiskavah seča ugotovijo, da so v seču beljakovine ali krvne celice, saj teh snovi tam ne bi smelo biti. Nepravilnosti pokaže tudi ultrazvočna preiskava ledvic.

Dobra desetina odraslih

Eno od bolezni ledvic ima več kot desetina odraslih; starejši ko so ljudje, več jih ima okvarjene ledvice. To ne pomeni, da bodo vsi ti ljudje doživeli ledvično odpoved in pristali na dializi, pojasnjuje Premru. Okvara ledvic napreduje zelo počasi in običajno šele v starosti pri krvnih izvidih opazijo, da so ledvice opešale do te stopnje, ko to opredelijo kot bolezen. Drugi razlog pa je, da gredo bolezni ledvic z roko v roki z boleznimi srca in ožilja in večina ledvičnih bolnikov umre zaradi srčno-žilnega zapleta, še preden okvara ledvic napreduje do odpovedi, pojasnjuje nefrolog.

Pri nekaterih bolnikih pa kronična ledvična bolezen vendarle napreduje do odpovedi ledvic; v Sloveniji se to zgodi nekaj več kot 200 ljudem na leto. Odpoved delovanja ledvic pomeni, da bolnik potrebuje dosmrtno zdravljenje z dializo ali pa mu morajo ledvico presaditi. Pri nas s kronično ledvično odpovedjo živi približno 2000 bolnikov.

Kaj okvarja ledvice?

Vzrokov, zakaj nastane okvara ledvic, je veliko. To so predvsem sladkorna bolezen, visok krvni tlak, srčno-žilne bolezni z aterosklerozo in prirojene bolezni ledvic. Tveganje, da se bo razvila okvara ledvic, pa povečujejo debelost, kajenje, telesna nedejavnost, uporaba protibolečinskih zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, preiskave s kontrastnimi sredstvi, starost in drugo. Na nekatere, na primer starost, ne moremo vplivati, na druge pa lahko.

»Sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, srčno-žilne bolezni, debelost, kajenje in telesna nedejavnost so glavni dejavniki za razvoj kronične ledvične bolezni. Vse bolezni, ki okvarjajo žile, poslabšajo tudi zdravje ledvic,« nefrolog opozarja na povezano med sodobnim življenjskim slogom in razvojem sodobnih bolezni.

Nefrologi le nekatere bolezni ledvic zdravijo ciljano, druge pa zdravijo posredno, tako da ljudem odsvetujejo kajenje, pogosto uporabo protibolečinskih zdravil in svetujejo zdravo prehrano, redno telesno dejavnost, redne kontrole krvnega tlaka, sladkorja in podobno. Tudi pri kronični ledvični bolezni velja, da prej ko bolezen odkrijejo in začnejo zdraviti, ugodneje je to za bolnika.

Debelost in ledvice

Debelost pomeni čezmerno kopičenje maščobnega tkiva, ki lahko ogrozi zdravje. Prehranjenost pri ljudeh ocenjujejo na različne načine. Najpogostejši je indeks telesne mase. Preprosta in uporabna sta tudi meritev obsega pasu ter razmerje med obsegom pasu in bokov.

»Če je posameznik malo debel, še ni takšen problem. Prava debelost – indeks telesne mase nad 32 pri ženskah in nad 35 pri moških – pa za devet let skrajša življenje,« opozarja nefrolog. Zanimivo pa je, da starejši ko so ljudje, manjši je vpliv debelosti na smrtnost.

Kopičenje maščobnega tkiva povečuje tveganje za številne bolezni: sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, kronično ledvično bolezen pa tudi nekatere vrste raka, zamaščenost jeter, bolezni žolčnika, metabolni sindrom, motnje spanja, sklepne bolezni… Vse to seveda zelo slabša kakovost življenja debelih ljudi. Še posebno škodljivo je nabiranje maščobnega tkiva okoli notranjih organov, gre za trebušni ali visceralni tip debelosti.

Kot rečeno, je debelost z boleznimi ledvic povezana posredno, s tem, ko povzroča sladkorno in druge sodobne bolezni. Vendar je že debelost sama po sebi lahko neugodna za ledvice. Pri debelih ljudeh je namreč zaradi večje mase obremenjenost ledvic večja, saj morajo prefiltrirati več krvi in lahko zato hitreje opešajo, razloži Premru. Pretežki in debeli ljudje imajo dva- do sedemkrat večje tveganje, da bodo razvili kronično ledvično odpoved kot ljudje, ki imajo normalno telesno težo.

Ledvični bolniki, ki so debeli, pa lahko že z znižanjem teže upočasnijo napredovanje bolezni.