Zaposlene v podjetju Samsung Electronics je presenetilo pismo, v katerem jim je izvršni direktor sporočil, da se namerava upokojiti. V pismu je zapisal, da je o odločitvi dolgo premleval in da je ni bilo lahko sprejeti, a da je hkrati prepričan, da ravna pravilno. »Ob soočanju z notranjo krizo verjamem, da je prišel čas, da podjetju dajo nov zagon mlajši,« je dejal Kwon. Dodal je še, da je prepričan, da se mlajši vodje bolje spopadajo z izzivi.

Notranja kriza v podjetju

»Notranja kriza brez primere«, o kateri piše v pismu, se brez dvoma navezuje na afero, ki je pred meseci pretresla podjetje, poroča portal The Verge. Dedič Samsungovega imperija Lee Jae Yong je bil namreč obsojen na petletno zaporno kazen. Obtožen je bil zaradi podkupovanja v aferi, ki je z oblasti odnesla nekdanjo predsednico Južne Koreje Park Geun Hye. Okrožno sodišče v Seulu ga je spoznalo za krivega podkupovanja in krivega pričanja. Lee, sin predsednika Samsunga, je po mnenju sodišča kriv podkupovanja predsedničine zaupnice Choi Soon Sil v zameno za politične usluge. Ena od teh uslug naj bi bila tudi podpora za to, da je po srčnem napadu svojega očeta leta 2014 postal naslednik imperija. Afera je ugledu podjetja zadala velik udarec. Razkritje krivih poslov je poleg Jae Yonga odneslo še štiri druge vodilne predstavnike Samsunga.

Kljub notranjim krizam rekordno četrtletje

Afera, ki je razkrila nelegalne povezave med vodstvom Samsunga in južnokorejskim državnim vrhom, se ni posebej opazno odrazila pri uspešnosti podjetja. Kljub notranjim krizam in velikanski polomiji s pametnim telefonom Samsung Galaxy Note 7, Samsung za zdaj ostaja eno vodilnih podjetij v svetu pametnih telefonov. Letos je namreč po prvih ocenah v tretjem trimesečju vknjižil rekordni četrtletni dobiček.

»Na srečo podjetje beleži najboljše rezultate v zgodovini, a to je predvsem rezultat odločitev in vlaganj v preteklosti. Ker se soočamo s krizo brez primere, je po mojem prepričanju čas, da podjetje začne na novo, z novim duhom in mladim vodstvom,« je dodatno pojasnil Kwon.

»Ni besed, s katerimi bi izrazil svoj ponos nad tem, da smo skupaj zgradili eno najbolj cenjenih podjetij na svetu,« je v pismu, v katerem je zaposlene obvestil o svojem odhodu, zapisal Kwan. »Ustvarili smo podjetje, ki resnično spreminja način, kako ljudje živijo, delajo in komunicirajo drug z drugim,« je še zapisal. 64-letnik, ki je v podjetju delal od leta 1985, vodil pa ga je od leta 2012, je še dodal, da je prišel čas, da se posveti novim poglavjem v svojem življenju.