Še ta mesec naj bi v Stražišču zabrneli stroji Gorenjske gradbene družbe, ki je partnerica mestne občine Kranj pri gradnji telovadnice. Gradnja bo sicer stala okoli 2,3 milijona evrov, celoten projekt pa v 15 letih partnerstva okoli 5 milijonov evrov oziroma 1000 evrov vsak mesec iz občinske blagajne. V tej vsoti so zajeti stroški vzdrževanja in vse, kar bodo Kranjčani plačali za to, da bi naslednjo jesen končno dobili telovadnico.

Župan Boštjan Trilar, ki je tudi krajan Stražišča, je s postopkom izbora partnerja in tudi s ceno zbudil dvome v mestnem svetu, ki je nato le potrdil partnerstvo, češ da je za vse v Kranju telovadnica nujna. In ko je že kazalo, da za gradnjo ni več ovir, mestna občina Kranj do včeraj zjutraj ni zmogla podeliti stavbne pravice Gorenjski gradbeni družbi, kar je ključna podlaga za začetek gradnje.

Občino smo pred dnevi prosili za odgovor, ki si ga najbolj zaslužijo tisti, ki na telovadnico čakajo: ali je podelila stavbno pravico s posebnim postopkom in kdaj in če je ni, zakaj ne. Z občine nam na postavljena vprašanja z jasnimi podatki niso odgovorili, zato pa so nam postregli z zagotovilom »gradnja se bo začela v skladu s podeljeno pravico«.

Do včeraj brez stavbne pravice

Ker ključnega odgovora nismo dobili, smo nameravali javne informacije o projektu, ki bo plačan z javnim denarjem, pridobiti prek informacijske pooblaščenke. A se je izkazalo, da so pri Gorenjski gradbeni družbi manj skrivnostni in direktor in največji lastnik Branko Žiberna nam je pojasnil, da stavbne pravice še nimajo, da pa »postopki tečejo in da ne bo resnih ovir«.

Pridobili pa smo tudi podatke o gradbenem dovoljenju za telovadnico, ki je bilo izdano že pred leti in veljavnost katerega so v Mestni občini Kranj z letošnjim postopkom izbora partnerja lovili za rep. V njem je namreč za gradnjo predvidena parcela, ki pa je bila med tem spremenjena zaradi denacionalizacijskih postopkov in jo je ministrstvo za okolje in prostor leta 2014 ukinilo. Gre za isto parcelo, ki je zajeta v gradbenem dovoljenju za telovadnico iz istega leta. Kar preprosto pomeni, da ni mogoče podeliti stavbne pravice za omenjeno parcelo in s tem začeti gradnje. Zakaj Mestna občina Kranj ni sledila tem spremembam, ni znano.

Morda se bodo komu zdeli ti zapleti manj pomembni ob prizadevanju za novo telovadnico in normalne pogoje za otroke, a glede na dosedanji potek izbora partnerja in ob nasprotovanjih (pre)visoki ceni, dveh različnih sklepih mestnega sveta v zelo kratkem času, je mogoče pričakovati tudi druge oblike nasprotovanja morebitnim nezakonitostim – od pritožb inšpekcijam do kazenskih ovadb.