Stranka za napredek krajevnih skupnosti je bila zadnja leta zelo pomemben del kranjske politične oblasti. Žal je njen dolgoletni predsednik Jože Lombar umrl, nasledil pa ga je predsednik sveta krajevne skupnosti Primskovo Ignac Vidmar, ki se je še pred nastopom funkcije soočil s sumom koruptnosti zaradi njegovega podjetniškega poslovanja z Mestno občino Kranj in tudi krajevno skupnostjo Primskovo. Sumi niso bili potrjeni, Vidmar pa se je tudi v domači krajevni skupnosti moral soočiti s številnimi očitki o svojem delu.

Zdaj je kot mestni svetnik odstopil in nasledila ga je Alenka Benčina. Dva glasova te stranke sta že nekajkrat podprla župana Boštjana Trilarja, ki že od leta 2015 dalje nima formalne koalicije. Stranka za napredek krajevnih skupnosti je bila sicer pred zadnjimi lokalnimi volitvami ena največjih nasprotnic sedanjega župana in je v preteklosti za župana Kranja predlagala Mohorja Bogataja, ki je občino vodil do leta 2014. Podpirala ga je tudi na zadnjih volitvah, na katerih ga je premagal sedanji župan Trilar.

Nina Kastelic iz Liste za razvoj Kranja kot svetnica ni pustila posebnega pečata v mestnem svetu, saj je le malokrat sodelovala v razpravah. Lista pa je najbolj znana zaradi Igorja Velova, ki sodi med najbolj vnete zagovornike sedanjega župana. Kasteličevo je zamenjal Milorad Gogić in tako končal seznam odstopov svetnikov iz kranjskega mestnega sveta.

Najodmevnejši doslej je bil odhod Beti Jenko (Več za Kranj), ki je vodila kadrovsko komisijo in bila izredno vplivna v vladajoči stranki župana Trilarja. Odšla je potem, ko je klavrno propadel projekt, ki ga je sama zagovarjala: etični kodeks kranjskih politikov. Seveda je ob tem odstopilo tudi častno razsodišče, ki je zaradi povzročitve nesreče v pijanem stanju zaman pozvalo Boštjana Trilarja k razmisleku o odstopu prav zaradi kršitve kodeksa, ki je (bil) tudi zanj eden od temeljev njegove kandidature in tudi vladanja vsaj prvi dve leti po izvolitvi. Zdaj že več kot leto dni župan ni niti predlagal nove sestave častnega razsodišča, kaj šele, da bi etični kodeks deloval v praksi, čeprav ga je z odlokom sprejel mestni svet.

Odstopila že dva podžupana

Iz Stranke modernega centra sta do zdaj odšla že dva svetnika od štirih, tudi v DeSUS je odstopila ena od svetnic. Zanimiv je tudi svetnik Zoran Stevanović, ki je bil izvoljen na čelu svoje liste – potem pa je prestopil v Slovensko nacionalno stranko in njegova (bivša) lista dejansko svetnika nima več. Bolj trdni so mestni svetniki desnice in levice: iz SDS in NSi ni odstopil nihče od skupno 8 svetnic in svetnikov, prav tako vztrajata dva svetnika SD na levici. Če odmislimo povsem logične razloge (smrt, preselitev), so svetniki in svetnice do zdaj večinoma navajali »osebne razloge« kot povod za svoje slovo od lokalne politike.

Do zdaj sta odstopila tudi že dva podžupana. Jakob Klofutar (Več za Kranj) zaradi suma koruptnosti in Primož Terplan (SMC) zaradi razpada velike županove koalicije, ki je trajala vsega nekaj mesecev in so jo zamajali prav očitki glede koruptnosti. Posledično je bilo tudi precej sprememb pri sestavljanju pomembnih komisij mestnega sveta, župan Boštjan Trilar pa je bil ob tem edini, ki mu je mestni svet izglasoval nezaupnico zaradi že omenjen prometne nesreče in spornega ravnanja ob njej. Poziva k odstopu ni vzel resno, ker je izrazil prepričanje, da se mu je to zgodilo kot občanu, kot župan pa svoje delo opravlja dobro.

Preizkus delovanja politike pa bo spet na vrsti čez leto dni, ko bodo na vrsti lokalne volitve. Stranke so pri napovedih kandidatov še previdne, a vsaj ena od njih že izvaja preizkus morebitnega kandidata z anketo med Kranjčankami in Kranjčani. A za zdaj bivša premierka in zdaj poslanka Alenka Bratušek, ki so jo mnogi videli kot možno kandidatko za županjo, o kandidaturi noče nič slišati in tudi Boštjan Trilar svoje ponovne kandidature še ni napovedal.