Hokejisti Jesenic in Olimpije so zasidrani pri vrhu alpske lige, kar je najboljši napovednik pred jutrišnjim prvim slovenskim derbijem, ki se bo ob 18. uri v Podmežakli začel za točke v drugoligaškem avstrijskem prvenstvu. Jesenice in Olimpija so se na mednarodnem prizorišču pod propadlima pravnima subjektoma nazadnje pomerile leta 2012, ko sta zdaj že nekdanja kluba tekmovala v višjem rangu EBEL.

Odtlej so se razmere spremenile tako na Jesenicah kot v Ljubljani. Tribune na hokejskih tekmah v Podmežakli in Tivoliju ne pokajo več po šivih, skupni proračun obeh klubov je nižji od milijona evrov, kakovostni tuji hokejisti so na slovenskem ledu postali preteklost. Kot je v intervjuju na teh straneh povedal že predsednik Olimpije Tomaž Vnuk – »alpska liga je žal postala slovenska realnost«. V tekmovalnem smislu je prvenstvo zanimivejše zaradi številnih zmag, saj jih v EBEL ni bilo na pretek. Sploh v zadnjih letih je tivolski kolektiv vztrajal na dnu in bil zgolj statist v tekmovanju.

Jutrišnja tekma med Jesenicami in Olimpijo bo med drugim podala odgovor, ali so se Ljubljančani po porazu v finalu pokala pred mesecem dni približali gorenjskemu tekmecu. Olimpija je bila na začetku sezone še neprepoznavna, saj ni imela močnih pripravljalnih tekem, nato pa je moštvo trenerja Andreja Brodnika vendarle ujelo ritem. Med pomembnejše uspehe spada tudi sredina zmaga pri Pustertalu. Čeprav je bilo razmerje v strelih močno nagnjeno na italijansko stran (44:20), gostje pa so kar tekmovali, kdo vse bo šel na kazensko klop, se je Ljubljančanom posrečilo v seriji kazenskih strelov. Treba je podčrtati, da Jeseničani v tej sezoni sploh še niso izgubili po rednem delu, ampak so na vseh devetih tekmah osvojili vsaj točko.

Glavna aduta Olimpije v tej sezoni sta stara znanca ledenih dvoran – vratar Robert Kristan in napadalec Andrej Hebar, ki sta se znašla tudi na razširjenem seznamu 46 kandidatov za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Selektor Kari Savolainen se je uvodoma spomnil še na četverico iz alpske lige (Žan Jezovšek, Aleksander Magovac, Eric Pance, Nik Pem), vendar ni nujno, da bo kdo od omenjenih sploh potoval v Azijo, saj je konkurenca med legionarji ostra. Selektorju bo nekaj odgovorov dal tudi novembrski turnir evropskega izziva v Parizu, ko se bo reprezentanca pomerila s Francijo, Latvijo in Belorusijo.