Vznemirljive novice prihajajo iz Dubaja, kjer so pred kratkim izvedli prvi javni preizkus brezpilotnega taksija in pokazali kako naj bi oziroma bo videti vožnja z letečim avtomobilom. Še večjo pozornost pa vzbuja najnovejša visokotehnološka naprava za boj proti kriminalu. Je to vpogled v prihodnost, ki nas vse čaka?

Rezultat ruskega znanja

Zgodba o borcu proti kriminalu iz neba se začne, ko so se dubajski policisti povezali z ruskim proizvajalcem brezpilotnikov Hoversurf in tako boj proti kriminalu ponesli v nebo Združenih arabskih emiratov.

Štiri veliki propelerji omogočajo vozilu, da leti na višini petih metrov, če je v njem pilot, brez pilota pa se lahko dvigne še za meter višje. S Hoversurfovo napravo je mogoče upravljati na daljavo ali pa ga lahko pilotira policist. Vozilo, ki je bilo sprva narejeno kot naprava za potrebe ekstremnega športa, se lahko proti kriminalu bori 25 minut in doseže hitrost 70 kilometrov na uro, pri tem pa je sposobno nositi dodatnih 300 kilogramov.

Brezpilotniki prevzemajo vse bolj raznolike naloge

Ko so pred leti tehnološki zanesenjaki napovedovali vsestransko uporabnost brezpilotnikov, so se to zdele zgolj neverjetne futuristične napovedi. V nekem trenutku pa so čez noč postali vsestransko uporabni in tako so sedaj v uporabi že vrsto let. S pridom jih uporabljajo v humanitarne namene, saj se odlično obnesejo za reševanje v primeru katastrof. Uporabljajo jih za dostavo najrazličnejši pošiljk, prav tako so zelo koristni v kmetijstvu in industriji, za ustvarjanje osupljivih posnetkov, pri nadzoru... Toda zdi se, da najbolj revolucionarni načini uporabe teh plovil šele prihajajo.