V nekaterih najbolj odročnih delih Afrike slaba infrastruktura onemogoča dostavo krvi za transfuzijo. Pred nekaj leti se je ameriško podjetje Zipline iz Silicijeve doline domislilo načina, kako v te predele dostavljati kri. Idejo, ki je zorela nekaj časa in zahtevala precej usklajevanja na področju zakonodaje, so pred letom dni uresničili. Sedaj za dostavo krvi v najbolj odmaknjene predele Ruande skrbijo droni. V bližnji prihodnosti bodo droni kri dostavljali tudi v Tanzaniji.

Dostava krvi v petnajstih minutah, na dan lahko rešenih do sto življenj

V distribucijskem centru je 15 dronov, izdelanih posebej za dostavljanje krvi. Naenkrat lahko preletijo do 150 kilometrov in prenašajo poldrugi kilogram težek tovor. Bolnišnice z sms sporočilom naročijo kri, ki jo dron iz distribucijskega centra do bolnišnice dostavi v približno petnajstih minutah.

Direktor podjetja Zipline Keller Rinauldo pravi, da lahko njihovi droni opravijo do sto dostav krvi na dan, kar potencialno pomeni sto rešenih življenj. Dostava krvi v najbolj odročne predele rešuje predvsem matere, ki ob porodu izgubijo veliko krvi. Obporodne krvavitve in pomanjkanje krvi za transfuzijo sta sicer glavna vzroka za visoko smrtnost porodnic v Ruandi.

Po poročanju portala The Verge je podjetje Zipline od lanskega oktobra v Ruandi opravilo 1400 poletov in dostavilo 2600 pakiranj krvi. Približno polovica dostav je namenjena porodnicam, tretjina pa otrokom, mlajšim od pet let, ki bolehajo za malarijo.

Dostavljali bodo tudi zdravila in medicinski material

Rinauldo je v intervjuju za The Verge dejal, da podjetje sodeluje s tanzanijskim ministrstvom za zdravje. V državi nameravajo v naslednjih štirih letih odpreti štiri distribucijske centre, iz katerih bodo droni dostavljali kri kar tisoč javnim bolnišnicam v Tanzaniji. Ko bo sistem vzpostavljen, bodo z droni poleg krvi dostavljali tudi medicinske pripomočke, zdravila in cepiva.

V podjetju Zipline si prizadevajo, da bi kri z droni lahko dostavljali tudi v odročnih predelih ZDA. »Ljudje, ki živijo v ruralnem in odmaknjenem okolju, so pogosto prikrajšani za dobro zdravstveno oskrbo. V mislih imam predvsem domorodne Američane in prebivalce otokov,« je dejal Rinauldo. Kljub plemenitim namenom pa ni videti, da bo dostava krvi z droni v ZDA mogoča v bližnjih prihodnosti. ZDA imajo namreč glede dronov precej strožje zakone kot afriške države.