Japonski navdušenec nad motorji Arata Oono je potožil, da so se njegovi motorji razvijali s časom, medtem ko so čelade, ki jih je nosil med vožnjo, ostale v glavnem nespremenjene od sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Okoli sebe je nabral ekipo oblikovalcev in inženirjev z delovnimi izkušnjami iz velikanov, kot so Sony, Nikon in Yamaha, skupaj pa so izdelali čelado crosshelmet, ki križa varnost, udobje in sodobne tehnološke pridobitve.

Ena glavnih nalog Oonove sodobne čelade je bila večja varnost motoristov. Njen vizir zato omogoča 30 odstotkov večje vidno polje od običajnih čelad, da bi motorist med vožnjo videl še več, pa so na hrbtno stran čelade namestili kamero. V čelado so nato dodali dva mala zaslona, na katerih lahko uporabnik med vožnjo ves čas spremlja dogajanje za seboj.

Četudi je razširitev motoristovega pogleda na 360 stopinj že precejšen napredek, so se oblikovalci domislili, da lahko na podlagi že vgrajenih komponent storijo še marsikaj drugega, če le dodajo še nekatere. Tako so čeladi dodali še bluetooth povezljivost z operacijskima sistemoma ios in android. Na zunanjo stran čelade, okoli ušesa, so dodali ploščico, ki je občutljiva za dotik in služi za aktiviranje in uporabljanje številnih funkcij čelade. S posebnimi nalepkami za rokavice pa lahko ploščico na dotik uporabljate tudi s temi.

Ker ima čelada že vgrajena zaslona in ker je povezana s pametnim telefonom, je bilo skoraj samoumevno, da naj zaslona poleg dogajanja za hrbtom motorista predvajata še pomembne podatke o poti. Tako motorist med vožnjo dobiva obvestila o vremenu, pomoč pri navigaciji, podatke o oddaljenosti do cilja in trajanju potovanja. Hkrati pa čelada omogoča skupinske pogovore z drugimi motoristi in celo prijatelji brez čelade crosshelmet ter deljenje lokacij, poti, fotografij in videoposnetkov. Seveda lahko s čelado poslušate tudi glasbo, radio ali poddaje (podcaste) oziroma opravljate običajne telefonske pogovore. Čelada se lahko pohvali tudi s posebnim sistemom za izničenje ali ojačanje okoljskega hrupa, kot sta zvok motorja in vetra, ki naj bi vplivala na utrujenost motoristov.

Ker je varnost baterij v zadnjem času postala zelo pomembna in ker si nihče na glavo ne želi nastaviti baterije, ki ob poškodbi rada eksplodira, še posebej če je baterija v pripomočku, ki je primarno namenjen zaščiti ob prometnih nesrečah, so uporabili posebne litij-keramične baterije (LCB). Te so povsem upogljive in se ne vnamejo, četudi jih potopimo v vodo, prepognemo, preluknjamo ali prelomimo.

Zamisel za čelado je nastala leta 2013, prototipi pa so doslej navdušili na dogodkih, kot so TechCrunch Disrupt v San Franciscu, TechCrunch Disrupt v Londonu in festival SXSW v teksaškem Austinu. Čelada naj bi iz tovarn prišla oktobra prihodnje leto, trenutno pa nabira naročila na kickstarterju. Cena je visoka. Najbolj zagreti bodo zanjo morali odšteti 1160 evrov plus DDV, kdor jo bo naročal, ko bodo prve zaloge pošle, pa še več. Kljub temu je kampanja v vsega nekaj dneh že skoraj trikrat presegla zastavljeni cilj.