Vrt, ki je spojitev narave s hišo, pomeni v mestu dodano kakovost bivanja. Narava se najbolje projicira v drevesu, predvsem na majhnem zemljišču, zato smo javor in magnolijo, ki so ju lastniki posadili ob gradnji hiše, ohranili in vpletli v novo zasnovo. Drevo, ki raste v sožitju s hišo in spremlja lastnike skozi daljše obdobje življenja, pušča sledi, spomine in se pusti prilagoditi novi ureditvi.

Zasebnost in zaščita pred hrupom

Zasebnost in zaščito pred hrupom smo vzpostavili predvsem s steno, ki loči, kar želimo zakriti, in kljub neposredni bližini ceste ustvarja mir. Steno preraščajo vzpenjavke, na južnem delu zemljišča pa zastirajo poglede s ceste in dajejo zeleni zastor drevesa in grmovnice. Bivalni vrt s poletno kuhinjo in nadstreškom ponuja prijetno bivanje na prostem tudi v vročini ali med padavinami. Kljub prevladujoči zeleni barvi pa se vrt vse leto spreminja, za kar poskrbijo prelivanje barvnih odtenkov listja skozi leto in tudi cvetoče rastline.

Rdeča nit: sobivanje z naravo

Ko se pri načrtovanju pojavi problem kakovosti bivanja in se od načrtovanja do izvedbe kot rdeča nit vlečejo stik z naravo, zasebnost in bivanje na prostem sredi mesta, je treba slediti zastavljenemu cilju od začetka načrtovanja, ki ga najlažje dojemamo prek 3D-vizualizacije in nas vodi vse do posameznih faz izvedbe. Načrt doseže svoj epilog, ko se lastnik usede na klop in uživa, včasih samo ob pogledu na košček neba.

Helena Majcen Kričaj, u. d. i. k. a.Foto: Center za zunanjo ureditev