Peto regijsko gazelo od šestih bo v četrtek dala podravsko-pomurska regija. Gazele te regije so se med prejemnike najprestižnejših gazel vpisale od vseh šestih regij najredkeje. Od leta 2001 do lani je regija namreč dala samo eno zlato gazelo, dve srebrni in eno bronasto. Leta 2009 je zlata gazela postal mariborski Lumar IG, srebrni gazeli pa sta bili Prevent in GMT, ki je bil v letu 2011 tudi bronasta gazela. Ta murskosoboška gazela je nedavno odprla sodoben logistični center, ki se razteza na 12.000 kvadratnih metrih.

Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016 so v tem obdobju odprla 1972 novih delovnih mest, medtem ko jih je preostalo regijsko gospodarstvo izgubilo kar 1264. Najuspešnejših 100 podjetij je v omenjeni petletki dvignilo prodajo za kar 229 odstotkov, za enak odstotek so dvignila tudi dodano vrednost.

Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih podjetij regije imajo svoj sedež kar v 32 občinah. V Mariboru jih ima sedež 36, po sedem Slovenska Bistrica in Lendava, sledijo Ptuj s štirimi ter Pesnica, Dravograd in Ljutomer s po tremi. Med najvišje uvrščenimi ostaja mariborski Riedl CNC, ki pa ga je s samega vrha izrinilo prav tako mariborsko podjetje Flamin Avto, ki ga lani na seznamu stotih najhitreje rastočih podjetij še ni bilo, prav tako ne družb Intrade, Galerija Gosposka in MTD bio, ki so razporejene od tretjega do petega mesta.

Poleg letos nominiranih gazel Reseda, Varis Lendava in Virs na seznamu najdemo od minula leta prepoznanih gazel samo še dva orodjarja, in sicer Orodjarno Imenšek in Orodjarstvo Gorjak.

Seznam sto najhitreje rastočih podjetij dravsko-pomurske regije lahko v pdf obliki prenesete tu.