»Zelo verjetno smo tudi statistično pri vrhu po telesni dejavnosti. Zagotovo obstaja tudi zgornja meja glede odstotka telesno dejavnih. A prepričani smo, da mi še nismo tam. Zato se naše delo za spodbujanje premalo dejavnih ter obveščanje in spodbujanje že dejavnih nadaljuje,« je pojasnil Žiga Černe iz Športne zveze Ljubljana.

Po njegovih besedah pri nas že desetletje ni bilo javne raziskave, ki bi načrtovalcem, odločevalcem in izvajalcem vsaj statistično pomagala pri usmeritvah športne rekreacije danes in v prihodnje: »Tako lahko le ugibamo in sklepamo, da med najbolj priljubljene športe dejavnosti spadajo pohodništvo, planinstvo, tek, kolesarstvo…«

Ko se športnega duha navzamejo najmlajši

Izredno pozitivno in veliko je tudi zanimanje najmlajših za športne dejavnosti. V Športni zvezi Ljubljana med drugim pripravljajo tudi športne dneve za učence od 1. do 3. razreda osnovne šole. Otroci aktivno spoznavajo športne panoge, v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije dvignejo pravo olimpijsko zastavo, poslušajo olimpijsko himno, otroci prisežejo s pravo olimpijsko prisego, obiščejo jih tudi slovenski olimpijci.

»Miniolimpijade pripravljamo tudi za predšolske otroke ter otroke s posebnimi potrebami. Letos smo jih v dveh miniolimpijadah razgibali kar osemsto. Dve nas čakata še v okviru sejma Narava zdravje, kjer tudi pričakujemo skupaj osemsto otrok. Zanimanje je izredno in žal vsem, ki bi se želeli udeležiti takega športnega dneva, ne moremo ustreči,« je iskren Žiga Černe.

Z Gospodarskim razstaviščem Športna zveza Ljubljana sodeluje že več kot dvajset let. Na sejmu Narava zdravje bodo že tradicionalno pripravili dvodnevno miniolimpijado, razstavni prostor pa bodo že drugo leto zapored izkoristili za nagovarjanje premalo telesno dejavnih ter starejših in jim skupaj z Zdravstveno fakulteto, Fakulteto za šport, Nacionalnim institutom za javno zdravje, Dnevnim centrom upokojencev in še kom ponudili različne lahke preizkuse telesnih sposobnosti in dobre nasvete, kako živeti bolj zdravo z gibanjem.

Zelo aktualen in odlično sprejet je tudi program Razgibajmo Ljubljano. »Gre za celoleten preplet vsebin in dogodkov, ki po eni strani dajejo možnost izvajalcem športnih programov, da se predstavijo, po drugi pa prebivalce Ljubljane spodbujajo k aktivnemu preživljanju prostega časa. Zajema pet sezonskih dogodkov in še kopico programov, namenjenih predvsem animaciji, ter redno vadbo rekreativcev v različnih športnih panogah. Odziv je že brez velike promocije velik, z nekaj dodatne reklame pa bomo potrebovali okrepitve,« pove Žiga Černe.

Za konec nam je zaupal še, kaj je zanj zdrava vadba: »Odvisno od posameznika. Vsak naj lastno telesno (športno, rekreativno, gibalno) dejavnost čim bolj prilagodi telesni pripravljenosti, morebitnim boleznim, počutju. Najbolje je preveriti svoje zdravje pri zdravniku, nato pa se za začetek ali nadaljevanje posvetovati tudi s športnim strokovnjakom.