Vsem, ki se v teh dneh nikakor ne morete spraviti k aktivnemu preživljanju prostega časa, svetuje, da preprosto obujete športno obutev, oblečete trenirko in se odpravite na hiter, vsaj polurni sprehod. Zagotavlja vam, da boste imeli po njem več energije, motivacije in navdušenja.

Gibanje je eden najpomembnejših stebrov zdravega življenjskega sloga, pravi sogovornica: »Spodbudi našo prebavo in presnovo, pomaga pri tvorbi hormona sreče serotonina, spodbuja k pravilni porabi odvečnih maščob in h gradnji mišic. Brez gibanja ne delujemo tako, kot bi morali, in tiste minimalne pol ure hitre hoje na dan se mi zdi kar premalo.«

Žalosti me , pravi strokovnjakinja, da ljudje tako malo hodijo peš, da se za vsako pot usedejo v avto. »Vozite se s kolesom in se sprehajajte. Veliko bolje se boste počutili. Izgovor »nimam časa« zame ni prepričljiv, saj sem tudi sama zelo zaposlena. Doma imam dvoletnika, pa se vseeno vsak dan v službo in nazaj vozim s kolesom (v eno smer šest kilometrov). Do trgovine se sprehodim peš in skoraj ne mine dan, da s sinom ne bi šla na vsaj enourni sprehod.«

Rekreacija na svežem zraku, dodaja sogovornica, je priporočljivejša od tiste v športnih dvoranah. Zrak, ki ga dihamo, je zelo pomemben, prav tako okolje, v katerem smo. »Vse ima svojo vibracijo, svojo energijo. In že samo s tega vidika je jasno, da imajo gozd, gore, reke, pašniki in travniki velik energetski vpliv na naša telesa. Naravno okolje nas z energijo napolni tudi na duševni ravni. Svež zrak naše celice napolni s kisikom in potrebno energijo, sončni žarki nas napolnijo s toploto, dežne kaplje z nas sperejo vse tisto, kar ni v redu.«

Dimičeva svetuje: ne bojte se dežja, snega, megle. Pojdite ven, ne glede na vreme, in uživajte v naravi. Ta vas bo sprostila in vam dala potrebno in pomembno energijo, dodaja.

»Seveda ne pozabite na hrano, ki bo vaše telo, vaše celice napolnila s hranili, vitamini, minerali, encimi, vlakninami in esencialnimi maščobami ter beljakovinami. Brez tega žal ne gre,« poudarja zagovornica zdravega duha v zdravem telesu.

Po njenih besedah je hrana, ki je zapakirana, prepakirana in predpripravljena, mrtva. Jedce pušča hladne, brez energije, tesnobne, depresivne in napihnjene. Poleg tega slabi imunski sistem.

»Enako, kot je določena hrana za naše telo lahko zdravilo, je po drugi strani lahko tudi strup. In hrana, ki v sebi nima nič dobrega, v nas zagotovo ustvari stanje slabe volje in pomanjkanja energije,« je jasna Dimičeva. Stran torej z izgovori in tarnanjem nad utrujenostjo. Optimizem in pozitivna naravnanost sta ključa, ki odpirata tudi najtežja vrata.