Skalna dvorana, novo klubsko jazzovsko prizorišče na Ljubljanskem gradu, ki bo prvič zadihalo ta petek, je pod grajsko kavarno; pravzaprav gre za platoje med stopnišči. »Naša dolgoletna želja je bila, da bi tudi v tem prostoru bolj kontinuirano pripravljali programske vsebine, saj je izjemno zanimiv; urejen je večnivojsko, gradbeni materiali pa se prepletajo z geološko strukturo tal,« pojasnjuje vodja službe za stike z javnostmi pri javnem zavodu Ljubljanski grad Janja Rozman.

Dvorana se jim zdi primerna za tematske glasbene večere, literarne večere, manjše filmske dogodke in različne klubske večere. Prostor sprejme do 250 ljudi, ki bodo sedeli po separejih, medtem ko bo oder v najnižjem delu, kjer je izhod na grajsko obzidje. Pred odrom je prostor, ki bo služil za plesišče. Za zdaj bo klub deloval samo ob petkih zvečer, vstopnina bo sedem evrov.

Brez elitizma

Čeprav bo novi klubski prostor na elitni lokaciji v prestolnici, si ga niso zamislili elitistično, temveč »inkluzivno, tako glede obiskovalcev, na katere ciljamo, kot glede nastopajočih glasbenikov oziroma glasbenih žanrov,« pa zagotavlja kitarist in ustanovitelj zasedbe Fake Orchestra Igor Leonardi, ki so mu zaupali umetniško vodenje programa.

Ljubljanski grad ima po njegovem mnenju v zadnjih letih zelo široko kulturno ponudbo, tudi glasbeno, a Ljubljana nima stalnega jazz kluba. Tudi zato je predlagal, da klub dobi ime Jazz Club Ljubljanski grad. »Ne bo pa nas zanimal samo jazz, tudi v svetu v jazz klubih in na jazz festivalih ne igrajo več samo jazz glasbe v smislu swinga ali bebopa; igra se tudi glasba v duhu Carlosa Santane, Johna Leeja Hookerja, blues, rock, funk, soul, r&b, latino,« pravi umetniški vodja. Tako pestra bo tudi njihova ponudba.

Klubski utrip

Podoben glasbeni program, kot ga želijo ponuditi v grajskem klubu, zadnje leto pripravljajo v ljubljanskem klubu Soho, kjer zanj skrbi še en glasbenik, jazz saksofonist Lovro Ravbar. Ne bodo si konkurirali, ampak že sodelujejo, konceptualno in organizacijsko. »V obeh klubih bodo nastopali odlični glasbeniki, je pa Soho manjši od Skalne dvorane, sprejme lahko do sto ljudi in ima bolj intimno vzdušje. Pobuda Soho kluba je za razliko od grajskega Jazz Cluba, ki ga upravlja javni zavod, zasebna, te pa imajo večinoma težave z vzdrževanjem prostorov in stroški. Zato so po naravi taki klubi manjši in predvsem odvisni od entuziazma lastnikov oziroma najemnikov prostorov,« razmišlja Leonardi.

Veliko glasbenikov, ki bodo na Ljubljanskem gradu nastopili do konca leta, je privolilo v manjše honorarje; tako želijo pomagati oživiti nov klubski prostor. Umetniški vodja pa zdaj poziva še vse ljubitelje glasbe, naj začnejo Jazz Club obiskovati, da se bo lahko obdržal.

Za prvi petkov večer so povabili Big band KK (Krško), ki v programskem smislu velja za žanrsko raznovrstnega, za svoj največji uspeh pa šteje nastop na prestižnem švicarskem Montreux Jazz festivalu leta 2013. Do konca leta je program petkovih večerov že znan, snujejo pa ga že tudi za drugo leto. Takrat bodo posebej pozorni do slovenskih jazzistov (z njihovimi zasedbami, gosti), ki živijo in delujejo v tujini – recimo v New Yorku, kjer so Jure Pukl, Marko Črnčec, Jan Kus. Svoj nastop za prihodnje leto je že potrdila Maja Keuc, prihaja veliko uglednih slovenskih zasedb, pa tudi nekaj ameriških in brazilskih glasbenikov.