»Pogovarjajte se ali pa odstopite,« so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozivali protestniki, pri čemer so imeli v mislih premiera Mariana Rajoya in vodjo katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta. »Manj sovraštva in več besed,« so vzklikali.

V Madridu je nekaj sto metrov stran od mestne hiše potekal še en shod, na katerem so vihrale španske zastave. Na njem je bilo po navedbah dpa še več ljudi. Izražali so nasprotovanje odcepitvi Katalonije od preostale Španije ter pozivali k spoštovanju španske ustave. Po navedbah vladnih virov je bilo na tem shodu 50.000 ljudi. »S pučisti se ne pogovarja,« so pozivali. Podoben shod naj bi v nedeljo potekal še v Barceloni.

Regionalna vlada želi izvesti državni udar

Španska vlada je zavrnila zahtevo regionalne katalonske vlade o mednarodnemu posredovanju za razrešitev konflikta med Madridom in Barcelono zaradi referenduma o samostojnosti Katalonije. »Španska vlada mora obraniti pravno državo pred regionalna vlado, ki želi izvesti državni udar,« je za današnjo izdajo nemške revije Spiegel dejal španski zunanji minister Alfonso Dastis, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Menil je še, da zaradi tega zahteve po mednarodnem posredovanju »ne bi bile v pomoč«.

Dastis je še dejal, da ima španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya »dovolj pravnih možnosti« za odgovor na razglasitev samostojnosti Katalonije s strani predsednika regionalne katalonske vlade Carlesa Pugdemonta, o katerih naj bi se dogovorila s strankami v španskem parlamentu, ki spoštujejo ustavo.

»Vlada je odprta za razpravo o vsem morebitnih rešitvah in reformah,« je še zatrdil vodja španske diplomacije.