Predstavnik španske vlade v Kataloniji Enric Millo se je v televizijskem intervjuju opravičil za nasilje španskih policistov. »Obžalujem, kar se je zgodilo. Opravičujem se v imenu policistov, ki so v nedeljo posredovali na voliščih in ulicah,« je bil jasen. Gre za prvo opravičilo kakršnega koli predstavnika španske vlade glede nedeljskega nasilja na ulicah Barcelone, v katerem je bilo po navedbah katalonskih zdravstvenih organizacij ranjenih več kot 900 oseb.

Razglasitev neodvisnosti v torek?

Katalonski premier Carles Puigdemont je nastop v regionalnem parlamentu preložil na torek, zagovorniki neodvisnosti, ki so v parlamentu v večini, pa naj bi na zasedanju nameravali razglasiti neodvisnost. Puigdemont želi poslancem predstaviti »aktualne politične razmere«. Zaenkrat ni jasno, ali v sklop tega spada tudi razglasitev neodvisnosti Katalonije ali pa bo poslancem le predstavil nadaljnje ukrepe svoje vlade. Prav tako ni jasno, ali se bo zasedanje začelo v ponedeljek ali šele v torek.

Zunanji minister katalonske vlade Raul Romeva je sicer danes za britanski radio BBC povedal, da se bo parlament uprl odločitvi ustavnega sodišča in se bo v ponedeljek sestal na zasedanju. »Parlament bo razpravljal, parlament se bo sestal. Potekala bo razprava in to je pomembno,« je dejal.

Brez pripora za načelnika katalonske policije

Medtem je pred sodišče v Madridu stopil načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero zaradi suma upora proti državi, ker ni zaščitil španskih policistov pred protestniki ob nedavnem referendumu za neodvisnost španske pokrajine Katalonije. Po zaslišanju sodišče ni odredilo pripora ne zanj ne za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.

Cuixart je novinarjem po koncu zaslišanja dejal, da zanika obtožbo upora. Zavrnil je tudi, da bi dal izjavo o sodnici z besedami, da ne priznava tega sodišča. Špansko državo je tudi obtožil, da zlorablja sodišče za razrešitev »političnega konflikta«. »Prepričani smo, da bo španska država slej kot prej privolila v dialog,« je še dejal. Sanchez je po zaslišanju dejal, da je pred sodnico branil »legitimnost mirnih in nenasilnih demonstracij«.

Po navedbah predstavnika sodišča četverici osumljencev očitajo »kaznivo dejanje upora (...) v zvezi z zborovanji in demonstracijami«, s katerimi naj bi španskim oblastem s silo preprečili izvajanje njihovih dolžnosti. Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora.