V španski pokrajini Katalonija se že dalj časa bojujejo za samostojnost. Ker španska oblast ne dovoli, da bi imeli Katalonci referendum o odcepitvi, so imeli včeraj simbolično glasovanje o neodvisnosti. Na volišča so prišli mnogi Katalonci, med njimi številni športniki, ki so močno vpeti v katalonsko kampanjo o neodvisnosti. Med drugimi je iz Nemčije prišel nogometni trener Josep Guardiola, ki je pozval politike, naj začnejo poslušati glas ljudi.

V različnih analizah, kakšna bi bila Španija brez Katalonije, je nastala tudi analiza španskega športa. Pri osrednjem španskem časniku Marca so opravili podroben pregled aktualnega stanja in zgodovinskih dosežkov. Tako so izpostavili vse katalonske nogometaše (Xavi, Pique, Busquets...), košarkarje (brata Gasol, Navarro...) in dejstvo, da so katalonski športniki na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu osvojili pet odličji od skupno sedemnajstih španskih.

Ravno včerajšnja nedelja je izpostavila še dva junaka katalonskega športa – brata Marca in Alexa Marqueza, ki sta svetovna prvaka v motociklizmu. Prvi v elitnem razredu motoGP, drugi v razredu moto3, s čimer sta prva brata s svetovnim motociklističnim naslovom v istem letu. Malce bolj žlahten je dosežek Marca Marqueza, ki je na zadnji dirki v Valencii zmagal trinajstič v sezoni, kar je nov rekord tekmovanja. Pred tem je imel mejnik v rokah Mick Doohan iz leta 1997. »Vso dirko sem imel v mislih mojega brata, ki je prav tako postal svetovni prvak in mi zaželel srečo. Zdaj lahko praznujeva, čeprav nas že ta teden čakajo nova testiranja. Kljub temu bo pozimi dovolj časa za družinsko slavje,« je povedal Marc Marquez.

Prešeren nasmešek na obrazu je imel tudi Alex Marquez, ki je svoj prvi svetovni naslov osvojil na isti dan in na istem kraju, kot je debitantski naslov pred štirimi leti osvojil njegov brat. Razlika je le ta, da je bil Marc tedaj star 17 let, Alex pa ima zdaj 18 let. »Niti v najlepših sanjah si nisva predstavljala, da bi lahko bila svetovna prvaka v istem letu. To je neverjeten dan za našo družino Marquez,« je povedal mlajši Alex. »Veliko ljudi je dvomilo o meni. Trdili so, da sem mesto v svetovnem prvenstvu dobil le zaradi slavnega brata. Zdaj sem jim dokazal, da so se motili. Ves čas sem trdo delal in napredoval,« je dodal Alex Marquez.

Kaj drugega kot motociklista niti nista mogla postati. Z dirkanjem ju je zasvojil oče, ki je fanatični privrženec motociklističnega svetovnega prvenstva in si je leto za letom v živo ogledal veliko nagrado v Jerezu. Obema sinovoma je najprej kupil otroško motorno kolo, ki je imelo zraven manjši kolesi za lovljenje ravnotežja. Ko sta fanta malce zrasla, je vrag odnesel šalo, saj sta sedla na pravi motor. Oče ju je večkrat peljal v bližnjo industrijsko cono ali na prijateljevo polje, kjer sta lahko varno dirkala in si nabirala prve hitrostne izkušnje.

Še posebno je blestel starejši Marc Marquez, ki je v motociklizmu podrl skoraj vse rekorde. Ko je spomladi 2013 slavil prvo zmago v motoGP, je bil star le 20 let, s čimer je na zmagovalnem odru v Austinu s pitjem šampanjca kršil zakon, saj je zakonsko dovoljena meja za pitje alkohola v Teksasu 21 let. Motociklist s številko 93 je tedaj postal najmlajši vseh časov, ki mu je uspelo slaviti zmago v kraljevem razredu. Poleg izjemnih dirkaških sposobnostih je Marc izredno pameten dirkač, ki novo znanje vpija zelo hitro. Inženirji zanj pravijo, da mu nobene stvari ni treba razlagati dvakrat.

Zdaj je iz bratove sence stopil še tri leta mlajši Alex Marquez, ki priznava, da mu brat pogosto deli nasvete. »To včasih ni dobro, saj me zgolj živcira,« se je pošalil Alex in nadaljeval v resnejšem tonu. »Največkrat mi reče, naj poskušam čim bolj uživati. V zadnjem tednu pred odločilno dirko je veliko govoril z mano. Vlil mi je ogromno zaupanja, da mi bo uspelo. Razložil mi je, naj se ne ustrašim nobene težke situacije, ampak naj ohranim mirno glavo. Če kdaj, potem je bil zelo koristen ravno v zadnjih dneh,« je bratsko navezanost razkril mlajši Alex.

Ni kaj, po bratih Gasol so Katalonci dobili še brata Marquez. Vprašanje je le, kdaj bodo njune uspehe proslavljali pod svojo zastavo in ne več špansko.